Om husbilen

Mitt hem är en Dethleffs Trend 7017 som var ny när den levererades den 4 december 2016. Det är en halvintegrerad bil med längsgående delade sängar akterut och längst bak en relativt stor toalett och dusch. I taket över sittgruppen finns en elektrisk sänkbar dubbelsäng-. Mellan övriga bilen och "sovrummet" fanns en skjutdörr (numera utbytt mot ett draperi) som gör att man kan få två separata "sovrum".

Eftersom jag bor permanent i bilen var det viktigt för mig att se till så den ska fungera med ström och allt annat som hör till. Därför lät jag montera en gasolgenerator under bilen. Den laddar 2000 w och drivs av bilens ordinarie gasolsystem.  Jag valde den här typen av laddning eftersom den fungerar på gasol vilket jag har med mig ändå. Dessutom är den väldigt tyst (betydligt tystare än bensinelverk från tex Honda och den sköter sig själv. Blir spänningen låg går den igång men automatik och laddar upp batterierna igen. Eftersom den endast förbrukar 0,25 kg gasol/timma blir detta ett väldigt bra system för mig. Tyvärr kostade den lite drygt 30´ men för mig är den definitivt värd varje krona. Jag fricampar till 90 %  är i det närmaste helt oberoende av att koppla el året runt.
I övrigt har jag monterat "blocklås" på alla dörrar och larm på samtliga luckor, motorhuv och dörrar. Dubbla bodelsbatterier var en självklarhet och nästa steg är att byta ut dessa mot ett litiumbatteri.
En 1,5 kw inverter med ren sinuskurva ingick också i utrustningen vilket innebär att jag kan låta dottern använda locktången ibland:-). Bilen klarar även att koppla in kompisens bil för batteriladdning om det skulle behövas.

På taket har jag 6 x 100 Watt solceller. Dessutom har jag en vikbar lös solpanel som jag tar ut och riktar mot solen när jag behöver lite extra "kräm".  Solpanelerna gör att gasolgeneratorn endast behövs från sent i oktober till mars I övrigt klarar jag mig oftast på solen plus lite körning ibland:-).
I lastutrymmena har jag förutom utemöblerna en gasolgrill av mindre format (i flerar EU länder är det förbjudet med kolgrill och mitt vinterhalvår tillbringar jag utanför Sverige).
Jag har en elcykel som jag kan vika ihop och som tar mig runt på mindre turer när "hemmet" är parkerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar