Presentation av mig


Jag heter Tomas och är 61 år. Efter många år med "vanligt" boende i hus bestämde jag mig för ca 5 år sedan att ta steget ut i "friheten".
På hösten samma år hade jag sålt mitt hus och gjort av med det mesta av mina ägodelar. En del såldes och en del gavs bort. Kvar fanns 5 flyttkartonger som skulle fylla en funktion i mitt nya hem. En del grejor med visst affektionsvärde hyrde jag in i ett litet förråd som jag har kvar än i dag.

När det var dags bestämma mig för vilken bil som skulle bli min "nomadvilla" for tankarna lite hit och dit. Som jag tänkte på detta fanns det två viktiga bitar som låg relativt högt på skalan. Båda rör storleken på bilen.
Dels vill man ha relativt mycket yta att röra sig på när det är en permanentbostad. Dels vill man enkelt och smidigt kunna ta sig fram och parkera på ett enkelt och smidigt vis. Det blev däremellan jag fick göra en kompromiss.


I mina tankar fick storleken bli den tyngsta faktorn. Jag köpte
en Niesmann Arto årsmodell 2006. Var nöjd och glad i ca 4 timmar tills jag passerade en bilvåg när jag var på väg hem från husbilsfirman. Bilen var s g s tom förutom mig och diesel när jag kunde läsa att jag enbart hade ett par kilo kvar till tillåten totalvikt var uppnådd.
Det tog mig 11 månader att få köpet hävt. Firman slingrade sig som en orm och var helt omedgörliga till dagen innan ARN skulle ta upp ärendet.
De ringde då och erbjöd en lösning jag kunde acceptera. Bilen gick tillbaka och jag köpte istället den bil jag har idag. En Dethleffs Trend T7017 2017. Den var då fabriksny och inköptes på ett helt annat ställe.
Dethleffsen har fungerat bra som mitt hem även om jag ibland önskar jag valt en mindre och smidigare bil. Jag tycker om att ta mig fram på icke allfarvägar och kunna stå inne i byar. Med min bil blir det ibland trångt och man blir väl iögonenfallande på en del ställen.
För mig blev valet av den här bilen gjort med tanke på att jag har ett "badrum" som går tvärs över bilen längst bak. Det är skönt kunna duscha och sköta sina bestyr utan att det känns trångt. Ett annat plus är den elektriska dubbelsängen jag har i taket. Får jag besök kan jag dra för mellan det bakre  och det främre sovrummet så man kan leva lite ostört.


En bra kombination: Strandnära parkering, ett glas rödvin inom bekvämt räckhåll och några svanar att titta på :-)


De senaste tre åren har jag tillbringat vintrarna på sydligare nejder. För två år sedan i Spanien och för ett år sedan i Grekland. Den här vintern har mitt hem varit i Portugal. Planerna var att åka mot Sverige i maj, men dessa fick ändras pg a Coronan.
Jag angjorde Sverige i början av april efter att på 4 dygn kört genom ett relativt stängt och öde Europa.
I år är mina planer att hålla mig i Sverige över sommaren och till stora delar hos min dotter som ska göra mig till morfar för första gången i början av augusti. Om Coronan tillåter kommer jag ta några kortare turer i de södra delarna av vårt land och till hösten är tanken att dra mig ner mot Portugalhållet igen.

Under de lite varmare delarna av året rör jag mig i norra Europa men står relativt ofta på min dotters lilla gård på Öland. Jag har väl blivit lite av hustomte där och hjälper till med lite av varje. Allt från vedhantering till målning.


Hemmet på en av sina sommarförtöjningar :-)Med ett standby förtält förlängs dagarna och ytan ökar medan man fortfarande kan kasta loss när det börjar klia för mycket i förflyttningstarmen :-)Dagarna förlängs ytterligare om man skaffar en gasolkamin :-)


Det bästa för mig med husbilslivet är friheten. Friheten att kunna bo där jag vill. Kunna se saker jag inte fått se annars, träffa min dotter i större utsträckning och även andra människor jag inte fått träffa annars.
Ibland när jag varit mycket på rull händer det att jag vaknar och inte vet var jag är när jag på morgonen drar ifrån gardinerna utan måste gå in på Google Maps och kolla.
Under mina resor använder jag mig av min i-pad som passar perfekt i hållaren framme på panelen. I i-paden har jag flera navigationsappar men jag brukar mest köra på "Waze" och "Igo" med ett visst stöd av Google Maps när jag letar efter något i närområdet.
Jag har en fast gasoltank installerad i bilen. Den är nog en av de bästa investeringar jag gjort. Efter att ha kört i ett nästan oräkneligt antal länder under flera år kan jag konstatera att jag nog aldrig har haft gasolbekymmer. Var och varannan mack har en "pump" där jag kan fylla på och med min app "MyLpg.EU" hittar jag dem lätt.
Husbilslivet innebär också en ökad möjlighet att träffa vänner och släkt. Jag har med mig mitt hem. Sköter mig själv och kan umgås i lagom mängd utan att vi trampar varandra på tårna.

Jag har tack och lov lite svårt hitta några mörka sidor på att bo i husbil, men dessa kanske dyker upp med åren. Kanske tröttnar jag så småningom och sätter mig i en "vanlig" bostad igen. Inget är skrivet i sten utan jag får hantera det som sker allteftersom det dyker upp.

Om man gillar husbilsliv och olika upplevelser i samband med detta kan man gå med i gruppen Husbilsbloggarna på FB. Jag är med där och det finns alltid något intressant att läsa om man följer länkarna :-).


3 kommentarer:

 1. Hej Tomas
  Jag tror att vi har samma intresse när det gäller husbilslivet, jag har varit och provat på detta när vi slutade med båtlivet. Vi är två som drar åt varsitt håll och jag vek bort båtlivet mot att bo kvar i huset i Skillinge mot att jag åker båt när jag får betalt för detta och hustrun får semestra i solstolen i trädgården och alla är nöjda.
  Ha det gott på Öland hos de dina
  Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne.
   Jag tänker det finns många paralleller mellan båtliv och detta. Kanske därför jag trivs så bra i mitt rullande hem :-).
   Precis som med en båt har man allt med sig hela tiden. Även friheten finns på båda ställena och upplevelser kan man få på båda visen.
   En fördel jämfört med båtlivet är att det är lättare kasta loss. Man behöver inte invänta en viss vind eller ett väderläge, utan det är bara att tuta och köra när andan faller på ;-).
   Är det soligt på västkusten styr man kosan åt det hållet. Ibland har jag följt vinden någon dag eftersom jag upptäckt att vindmotståndet på en husbil påverkar dieselförbrukningen relativ mycket. Om målet inte är någon särskild plats länsar man med vinden och kommer man lite längre på soppan ;-).
   Det här livet passar nog inte alla. Vi är alla olika och har man tur hittar man det som passar en själv bäst. Det viktiga är att man mår bra och trivs tänker jag :-).

   Radera
 2. Tack :-).
  Ja det var nog ett stort steg och fanns väl en viss tvekan innan jag vågade "släppa greppet" men när steget väl var taget öppnade sig lite av en ny värld. Det som jag innan oroat mig för visade sig vara småsaker. Man löser de frågor som dyker upp allteftersom. Precis som man gjort tidigare i det "vanliga" livet bara att det är lite andra frågor nu förtiden. Friheten att röra mig hur jag vill. Följa väder eller uppleva nya intressanta människor och platser ger mig nya höjdpunkter på löpande band :-).

  SvaraRadera