söndag 18 februari 2018

En runda österut

Efter några dagars stopp i bergen norr om La Herradura blev det dags försöka lösa problemet med bodelsbatterier och inverter (se mitt tidigare inlägg: "Blir nog Spanien igen snart". Jag hittade en firma i Almeria (ca 140 km öster om La Herradura) som har service på bl a Dethleffs.
Efter diverse mailkontakter bestämdes att de (Hispavan) skulle hjälpa mig mäta upp mina bodelsbatterier och kolla så allt stod rätt till med inkopplingen av dessa.
På pats visade det sig att de som drev firman var engelsmän. Kommunikationen blev därför lätt (min spanska är mindre än undermålig) och risken för missförstånd minimerades. Mitt hem "anfölls" direkt av två mekaniker som demonterade passagerarstolen och efter en knapp timma kunde tala om att batterierna var helt okay. Dessa var även rätt inkopplade. Den inverter som jag tidigare trott var av lite högre kvalitet menade de istället var en mer "alldaglig" variant med troliga rötter i Kina:-(.
Trots besvikelsen över att invertern var dålig/slut kändes det bra att batterier och inkoppling var korrekt. Detta kunde ha blivit betydligt dyrare än att skaffa en ny inverter.
När jag skulle betala för felsökningen kostade detta endast 30 euro (två mekaniker i en timma ca). Jag bad dem kolla upp priset på en ny inverter på minst 1 kw (min stavmixer tar ca 700 w) och återkomma. Min tanke är att passera dem på vägen hem mot Sverige så småningom och då låta dem
"göra färdigt" jobbet..

Innan besöket på verkstaden blev det en natt på ställplats på hamnpiren i Almeria. Stadskärnan låg på El Alcazaba). Byggt på 900 - 1000 talet av Morerna.  Nu är det en häftig och imponerande syn att sitta nedanför klippan på ett kaffee och förstå vilket otroligt arbete det måste varit att uppföra dessa fantastiska byggnader med dåtidens "redskap" och teknik.
bekvämt promenadavstånd (ca 10 min) och ovanför på en klippa såg man en gammalt fort  (

Efter Almeria och verkstad sattes kursen mot Tabernas. I Spanien finns Europas enda "halvöken". Den ligger en bit in åt landet från östra "Costa del Sol" och har bl a blivit känd för sin karakteristiska natur. Ökenlandskapet ska vara liknande det som finns på gränsen mellan USA och Mexico och bl a filmer som "Den onde, den gode och den fule" har spelats in här. Idag finns kulisserna av dessa utomhus "fimlstudios" kvar och på vanligt turistmaner håller man "liv" i dem och låter skådespelare visa upp sina färdigheter med revolvrar och knytnävar (i mitt tycke lite väl upplagt som typisk turistgrej men samtidigt trevligt och många försörjer sig säkert på detta).
När mitt hus rullade fram till grinden till "Fort Bravo" som ett av dessa "vilda västernområden" hette var det kväll. En vakt stoppade mig och berättade att det var stängt för dagen. När jag påtalade intentionen att lösa biljett påföljande dag sken han upp lite och vi kom överens om att vid betalning direkt på kvällen gick det bra att köra in på området och sedan övernatta där. Dagen efter skulle han komma med nödvändig dokumentation:-).

Det är inte ofta man kastar ankar i en Vilda Västernstad. För mig var detta första och troligen enda gången och lite speciellt kändes att titta ut genom vardagsrumsfönstret och befinna sig mitt inne i en gammal filmmiljö.






Förmiddagen tillbringades bland cowboys och avslutades med en pizza på saloonen. Efter detta bar det av mot nya "djärva" mål. Den här gången var siktet inställt på "grottboende". I Tabernasöknen finns ett par städer/byar där befolkningen till stor del bor i grottor "uthuggna" i öknens sandsten. Den största av dessa orter heter Guadix och ligger ca 5 mil öster om Granada. I Guadix fanns en fin och gratis ställplats mitt inne i centrum. I "priset" ingick fyllning av dricksvatten och tömning av toa och gråvattentankar.

Vardagsrum i grotta


Utsikt över Guadix centrum

 Panoramabild över Guadix
 Skorsten och ventilation till grottboning

På morgonen sattes kursen mot staden södra delar där ca 2000 av invånarna bor i dessa omtalade grottor. Det är som alltid lite trångt i spanska gamla städer om man kommer med husbil (plåtis är en bra uppfinning) men efter lite tråcklande kastades ankar utanför en kyrka omgiven av grottor. Många av grottorna har en till synes vanlig fasad utåt med dörrar och fönster. Bakom försvinner dock själva boningen in i berget. Tittar på lite uppifrån så ser man skorstenar och ventilationstrummor som sticker upp ur marken (det enda tecknet på att någon bor där under). Även här är turismen en födkrok och en del av "grottmänniskorna" har gjort sina hem till öppna för allmänheten. De bjuder in och visar med stolthet upp sin bostad. Vid dörren står en liten skål där man kan lägga en slant (om man vill). Kanske säljer de även lite hantverk, honung eller något annat från en hylla i farstun.

Nu har jakten långsamt börjat på biljett till Linköping för medicinering igen. Den 27¨e har jag en inbokad säng/fåtölj på hematologen. Det är något märkligt med flygpriser. Ena gången man kollar ligger priset på kanske 900 kr. Nästa gång, en halvtimma senare ligger det på 2600 för samma biljett. Dagen efter kan det vara nere i 1300 ....
Eftersom jag inte vetat varifrån jag ska åka då jag rör mig en hel del har jag inte kunnat/velat boka tidigare och nu börjar jag känna att tiden blir allt knappare. Gäller hålla koll på "flygsidorna" de närmaste dygnen:-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar