fredag 12 januari 2018

Tvättmöjligheterna ökar betydligt när man kommer in i Frankrike

Nu har jag tagit mig ca 40 mil ner genom Frankrike. Följt den Schweiziska gränsen och har ca 10 mil kvar till Lyon. Även idag använde jag mig av appen "park4night" och hittade en parkering bredvid vad jag tror är ett kloster men som appen kallar "kyrka" (på den franska skyltarna står den något liknande "monastére").

Parkeringen ligger väldigt centralt inne i Bourg En Bresse (ca 40 000 invånare enligt Wikipedia)
. På promenadavstånd hittade jag snabbt några serveringar varav jag valde en med möjlighet sitta ute.

Även om det bara är 7 plussgrader är känslan annorlunda här nere. Fler rör sig och fler väljer att sitta utomhus. Jag lyckades på min helt oanvända gamla skolfranska beställa ett glas rödvin som jag sedan avnjöt medan jag insöp omgivningen. Eftersom det kostade 5 euro för ett glas bestämde jag mig för att det räckte så.
Jag fortsatte min promenad och hittade en datoraffär vilket jag sökt några dagar.
Jag har en "dashcam" i framrutan på mitt hus som filmar allt framåt medan jag kör. Jag kan även ta stillbilder med den, men att överföra allt till datorn kräver att jag tar ut microsdkortet och sätter det i datorn. Naturligtvis hade jag ingen dylik port i datorn utan var tvungen skaffa en adapter.
I den lilla datoraffären på ca 5 kvm kundyta fanns förutom mängder med telefoner, datorer och olika tekniska tillbehör, två stycken mycket serviceminded och trevliga killar som hjälpte frågande kunder på löpande band. Jag kom att tänka på våra Mediamarkt, Netonnet, Elgiganten etc där man har 1000 tals kvm med prylar och om man har tur hittar man någon som är lite insatt i just den produkten jag är intresserad av. De har naturligtvis inte samma urval i den här lilla franska affären men nog är det betydligt trevligare att komma in här och få ett personligt och intresserat bemötande där man verkligen gör allt för att hjälpa kunden. Jag har nu en adapter för 2 euro och ska försöka flytta över lite bilder och filmer till datorn ikväll.

Längs vägen idag stannade jag utanför en affär för att inmundiga min lunch (en portionsförpackning sallad med oliver och dressing som jag köpt i Tyskland). När jag gick en runda för att kolla in den franska affären lite efter att jag ätit fick jag syn på en anläggning som var som gjord för oss åretruntboende i husbil. En tvättanläggning utanför affären med några tvättmaskiner och tumlare.
Ett av problemen (som i det totala är väldigt små) med att bo i husbil permanent är just tvätten. Man vill inte störa vänner och släktingar med sina vardagsgöromål, men när det gäller detta har jag ibland varit tvungen just i det här fallet.
Även i Tyskland såg jag tvättanläggningar, men då inomhus där man kunde mot en ersättning kunde använda både tvättmaskiner och torktumlare.
Antagligen har man utomlands inte tvättmaskiner hemma på samma vis som vi och kanske byggs flerbostadshusen utan tvättstugor....

Dryga 50 mil kvar till spanska gränsen i morgon. Får se hur långt jag tar mig. Det tar betydligt längre tid än det skulle behöva i och med att jag inte kör på betalvägar utan hamnar på lite mindre och krokigare vägar vid sidan om motorvägarna. Det har dock en fördel till förutom att jag slipper avgifter. Jag får se mer av landskap och byar där jag "kryssar" fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar