lördag 15 december 2018

Lämnat Elea och "travhunden" Prins. Tvättdags i Kalamata istället


Efter en dryg vecka på Elea Beach lämnade jag i förrgår med sydostlig kurs.
Det har varit trevliga och fina dygn på Elea med bra grannar och lugna dagar. En hel del sol i början, sedan lite blåst och regn blandat med sol de sista dagarna.


Jag blev kompis med vovvarna på ett tidigt skede och kanske särskilt med "Prins" (som min tyske granne i "stridsledningscentralen" döpte honom till. Han var en stor hund. Jag gissar på att han väger uppåt 50 kg och väldigt social. Det som var lite speciellt med honom var hans "steg". När han sprang rörde han sig lite som en häst. Jag tror jag fick med lite av det på filmsnutten;-).

Det var ont om badande den här dagen på Elea Beach

Någon morgon på Elea passerade även en fårskock med sin herde på motorcykel (utvecklingen går framåt även på herdehållet:-)). Tyvärr fick jag inte med herden på filmen men väl några av fåren och det är väl det som är viktigast kanske:-).

De senaste dagarna har några problem dykt upp med hemmet. I bodelsdörren har en fjäder (liten ynklig) gått av vilket gör att dörren går i lås när jag går ut och stänger bakom mig. Som tur är har jag gömt en nyckel på bilens utsida som gör att jag kan ta mig in om olyckan är framme (blir bestulen, tappar nycklar eller som nu får mekaniska problem). Med den nyckeln kommer jag in i skåpen under sängarna och trots min inte allt för smidiga kropp kan jag lirka mig in i bilen den vägen;-). Detta fick jag göra när jag upptäckte felet första gången nu. Sedan har jag lyckats få med mig en nyckel i fickan och får låsa upp med den.

                                    Vid den röda pilen sitter den omtalade "låsfjädern" ;-)


Det är tredje gången den här lilla fjädern går av och Dethleffs har lagat/bytt ut den två gånger innan. Nu tänker jag själv försöka mig på en reparation och förbättring som jag hoppas ska leda till att jag slipper krypa in i bilen genom skåpen igen.
Förutom låsproblem har även min gasolpanna fått lite "tuppjuck" det visar en larmtext i displayen och jag får ingen värme om jag inte kan "landkoppla" sedan 3 dagar. Därav står jag nu i Kalmata hamn på en ställplats med elanslutning. Jag har det bra och funderar på hur jag ska lösa problemet med pannan. Efter ett långt samtal med Truma (som är tillverkare av pannan) service vet jag nu att det finns tre möjliga orsaker till felet. Det kan vara själva panelen/displayen som har lagt av eller någon av två fläktar som sitter i själva pannan. När det är vardag ska jag återuppta samtalet med Truma och försöka konstatera vad som behöver göras för att få igång det hela igen. Tyvärr finns det ingen återförsäljare/service på Truma i hela Grekland:-(.

Under en promenad idag gick jag in på en moped firma lite av en slump. Jag tänkte att de kanske har några fjädrar liggande som kan passa i mitt lås. Ibland har man tur. De hade en fjäder som jag tror blir perfekt för ändamålet och de ville dessutom inte ha betalt för den. Jag tvingade dock på killen en Euro under milt våld och sa "efcharisto" (som jag tror betyder tack på grekiska) när jag gick.
Jag tror jag ska vänta med att montera fjädern några dagar. Det är lite jobb att få bort själva garneringen på dörrens insida och få dit den i oskadat skick igen. Synd börja med detta under helgen;-).

I förrgår förmiddag gick jag runt på Elea och sa hejdå till vovvarna och mina grannar. Berättade att jag troligen återkommer någon sväng under vintern. Stället är verkligen toppen.
Resan hit från Elea hit till Kalamata gick på knappa två timmar på skapliga vägar. Inte så kuperat eftersom den verkade följa en dalgång. Annars är det lite berg runt ikring och himla vackert. I veckan är min plan att fortsätta åt sydost. Jag tänker mig ner på ostsidan av det mellersta av de tre fingrarna som utgör syddelen av den här halvön. Om allt känns bra är min plan att bli kvar där en lite längre period, men allt är ju lite avhängigt av väder och hur jag lyckas med gasolpannan. Än så länge klarar jag mig fint utan värme men blir det mycket kallare vill jag nog få upp lite temperatur i hemmet.

                    Kalamata hamn från köksdörren. Gäller inte ha för mycket fart när man ska ut;-)


Idag har jag "tvättstugan". Det finns en tvättmaskin i servicebyggnaden där jag fick ner hela min laddning på en gång. För 4,5 Euro fick jag allt rent och fint. Eftersom jag är lite småsnål hoppade jag över torktumling och spände upp min tvättlina mellan husbilen och en lyktstolpe för några timmar sedan. Jag har nu varit ute och samlat ihop mina kläder några gånger där de legat spridda av vinden:-). Jag har nu dubblerat antalet klädnypor och håller tummarna men ökar vinden mer är min plan att ge upp torkning utomhus och sprida ut kläderna inne i bilen över natten. Det blir ju inte renare precis av att fladdra runt på kajen.

                               Än hänger tvätten kvar ;-).


Det blåser friskt idag och trots höga stenpirar utanför hamnen slår Medelhavets vågor över dessa och skummet yr in i hamnen ibland. Dock inte ända fram till mitt hem ;-).

2 kommentarer:

 1. Hej! Vad kul att du hörde av dig igår. Nu har jag hittat din blogg och läst om dina äventyr. Vi blir riktigt sugna på att också ge oss av men får väl vänta till våren.
  Ha det gott! Arne hälsar.
  /Ann-Cristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är roligt hålla kontakten. Bloggen är inte så "märkvärdig" kanske men ett sätt att kunna följa mig och ett sätt för mig att skriva ner och "komma ihåg" vad jag hittat på ;-).
   Ser fram mot att ses så småningom.
   Hälsa Arne jättemycket :-)

   Radera