fredag 6 september 2019

Lite ny utrustning och anpassning av hemmet


Under sommaren har jag passat på att anpassa hemmet ytterligare efter mina behov. Jag har sedan länge upptäckt att det kan bli varmt i bilen om det är varmt ute. Krävdes ingen examen i kärnfysik för detta konstaterande.
Det vanliga och säkraste sättet få kyla är väl att installera en air-conditionanläggning vilket jag har förstått många gör och är nöjda med. För mig blir detta dock inget alternativ av tre anledningar:

Dels kostar det en hel del att installera och pengar en begränsande faktor när man är pensionär.
Dels väger den några kilo och även om bilen är uppvägd från 3500 kg till 3850 är marginalerna fortfarande inte enorma. Tar man även hänsyn (vilket jag tror är klokt) till axelvikterna är bakaxeln redan nära den tillåtna gränsen.
Dels innebär det liv jag lever att jag väldigt sällan förtöjer där det finns tillgång till landström. För mig är nomadlivet förknippat med lugn och frihet. Inte att trycka ihop mig med andra människor för att socialisera eller kyla ner hemmet. Campingar och likvärdigt utrustade ställplatser uppsöker jag när jag inte lyckas lösa tvättning på annat vis eller av rent praktiska skäl när jag behöver ström eller något annat tillfälligtvis :-)

För att få bukt med den värsta värmen blev det att jag köpte en Maxxfan som jag ersatte hemmets aktra taklucka med. Processen var inte allt för komplicerad efter några goda råd från forum på FB och vänner i "verkliga" livet.
Takluckan åkte enkelt ut och efter ett par timmars jobb surrade min nya fläkt fint i taket. Fördelen med fläkten är förutom att den går på 12 volt flera:
Den går att köra både som utsug och som inblås med 10 hastigheter i vardera riktningen.
Den fungerar även om det regnar.
Använder jag den i läget utblåsning och står i solen öppnar jag ett fönster på skuggsidan av hemmet. Luften sugs in genom fönstret och temperaturen i bilen hamnar på skuggtemperatur plus någon grad. Vänder jag på rotationsriktningen får jag lite lagom svalka i sovrummet under varma sommarnätter. Om jag öppnar fönstret vid spisen medan jag kör fläkten på insug blåser matoset rakt ut genom fönstret utan att sprida sig i bilen.

Det har blivit ytterligare en fläktinstallation gjord under sommaren. Även den här gången för att skapa kyla. Kylskåpet i bilen har alltid fungerat klanderfritt förutom när yttertemperaturen når 30 graders strecket. I det läget har det ibland varit svårt hålla tillräcklig kyla för matvarorna. Nu monterade jag en fläkt bakom översta gallret på kylens baksida. Den har en termostat som startar fläkten vid 50 grader. Termostaten har jag fäst på ett av rören på kylens baksida och när den ger signal startar fläkten och blåser ut den varma luften. På så vis får jag cirkulation och svalare luft kommer in genom det nedre gallret. 

Det har inte varit så varmt ännu sedan jag installerade den sista fläkten att jag kunnat konstatera om den har önskad effekt. Gissningsvis får jag även om jag kommer befinna mig i södra Europa i vinter, vänta till nästa sommar innan jag vet om jag lyckats :-).


I samband med att jag installerade takfläkten tog jag bort mina två yttre GSM antenner. De har fungerat bra och gett mig GSM täckning i de flesta lägen men nu såg jag ett problem i att dra ner antennkablarna i luckan där fläkten sitter. Min tanke var att prova om jag klarar mig utan yttre antenner, men jag kunde snart konstatera att det blev en markant försämring av framför att datatrafiken. Efter några veckor tröttnade jag på ett segt internet även om jag inte stod ute i ödemarken långt från sändarantennen. Med tanke på hur det kändes där förstod jag att jag skulle få ännu mer problem när jag hamnade i någon obyggd under mina kryssningar vintertid.
Efter att ha kollat lite närmare på takfläktens konstruktion bestämde jag mig för att det skulle gå få ner en antennsladd på ett säkert vis och utan att göra några nya hål i taket.

I vintras när jag stod stilla på Kamares Beach i Grekland upptäckte jag att det kan vara praktiskt koppla in en gasolflaska från det land där man befinner sig. Istället för att ta husbilen och köra iväg och fylla den fasta tanken jag har ombord tar man med sig den tomma flaskan på något annat transportmedel. Byter ut den mot en ny som man kopplar in. Löser man dessa transporter kan man ha bilen avställd om man står längre tider på samma ställe vilket sparar en del skatte och försäkringspengar. I vintras lyckades jag med hjälp av Peter (Muskatten) som jag delade strand med, koppla in en grekisk flaska genom lite patentlösningar. Väl på "hemmaplan" (eller vad man nu ska kalla Sverige) tänkte jag det kunde vara bra vara förberedd om läget blev liknande igen. Jag köpte ett adapterset som enligt vad som framgår av beskrivningen ska klara av de flaskor som förekommer i Europa.  Fler kilo blev det men de hamnade i bänken akter om passagerarstolen tillsammans med verktygssatserna. Dv s långt fram i bilen :-)

Jag beställde en Panorama antenn som förutom att den plockar ner GSM även kan användas för att "låna" Wifi. Står jag en bit ifrån ett öppet Wifi ska jag kunna koppla upp routern på detta och dela ut det i hemmet. Det ska bli intressant prova den funktionen så småningom. Även om jag har med mig ca 50 Gb när jag reser inom EU är det inte alltid detta räcker till. Ser man på några filmer tuggar det  Gg även om man ställer ner upplösningen. Kan man ibland låna ett Wifi ökar det på friheten ytterligare lite och sparar dessutom lite pengar som jag ibland fått lägga på att köpa till extra bites eller ett lokalt kontantkort i landet jag befinner mig.
Det visade sig dock att jag inte tänkt färdigt till 100 % när jag bestämde mig för Panorama antennen. I mina tankar var det bara en sladd jag skulle dra ner (innan hade jag ju två antenner och två sladdar) eftersom det bara var en antenn jag monterade. Naturligtvis borde jag ha insett att det inne i antennen fanns tre olika antenner (2 för GSM och en Wifi. M a o blev jag nu tvungen dra ner 3 sladdar. Efter lite filande på antennens ytterkant och själva karmen fick med viss möda ner kablarna. Eftersom de kom att hamna i en kabelbana bredvid strömkablarna till takfläkten virade jag som avskärmning in dem i stanniolpapper. Det lär vara risk för störningar från elkablarna när de ligger så nära varandra.

Förutom nyinstallationer har det blivit lite omplockat och utkastat ur hemmet. De ca 70 kg husgeråd, verktyg, kläder mm som jag ägde när jag flyttade in i husbil hade trots försök till motsatsen troligen ökat till ca 80 kg. Efter några fynd av prylar som bara låg och var outnyttjade ligger jag nog på 75 kg nu :-).
Eftersom hemmet ligger nära maxgränsen på bakaxeln (men väl under max totalvikt) blev ett mål att flytta fram det som gick att flytta fram. Verktygslådan väger en hel del även om jag gjorde av med 99 % av vad jag hade på den fronten vid omgrupperingen hösten 2015. Genom att flytta ett par verktygssatser från lådan och in i soffan akter om passagerarstolen försvann lite vikt förut. När jag sedan flyttade själva lådan med resterande innehåll från akterpiken till skåpet under styrbordkojen hamnade ytterligare några kilo i ett bättre viktläge. Vid genomgång av garderoben längst bak i hemmet hittade jag en del prylar som jag glömt jag hade. Bl a rengöringsmedel och fönsterputs. Detta hade jag köpt nytta av helt i onödan.
I nuläget skulle jag kunna städa och putsa i veckor utan att behöva komplettera något. Dessa grejor fick bli kvar ombord men flyttades även de förut och befinner sig nu betydligt mer överskådligt under diskbänken. Ytterligare ett par kilo hamnade dessutom längre förut :-)

Det har inte enbart sysslats med husbilen under sommaren. Naturligtvis blev det ett par rundor till Helsingborg och kompisen Vispop med trevligt umgänge och utbyte av tankar runt det mesta som rör husbilslivet. Vi passade även på att ta lite foton och experimentera med min kamera. Den har inbyggt Wifi vilket jag aldrig använt fullt ut. Jag har använt det för att föra över bilder till datorn, men inte använt den funktionen som gör att du kan fjärrstyra kameran den vägen. Nu ställde vi kameran bakom oss och kunde på 10 meters avstånd fotografera oss (blev mest våra "solstolar") själva där vi satt och tittade ut över Öresund.

2 kommentarer:

 1. Hej! Är du på väg söderut nu? Det är så roligt att läsa om dina äventyr. Vi hoppas komma iväg mot Kroatien i början på veckan./Ann-Cristin o Arne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej :-)
   Ja nu rullar hemmet åt sydväst sakta men säkert. Är i Wroclaw i Polen där jag strålat samman med Toula. Vi jagar Geocachar och har provat fiska i Oder. Naturligtvis har det blivit några cachar men inte en enda fisk. Dessutom fick vi reda på av vår fisekgranne att man var tvungen att lösa något fiskekort. Det blev bara några kast :-)
   Nu är planerna att lämna här om något eller några dygn. Vi ska till Wetslar norr om Frankfurt som första delmål. Där har Toula en vän som vi tänkte hälsa på lite.
   Moseldalen ligger sedan på vägen när vi kör mot Amsterdam. Jag ska flyga upp till Linköping den 9/10 över dagen. Går direktflyg i båda riktingarna som ger tillräckligt med tid för undersökningarna innan jag åker tillbaka.
   Målet i vinter är Portugal men det tar nog några månader innan vi är där.
   När börjar ni köra på Kroatien? Vore kul om våra vägar korsar varandra igen men gissar vi hinner dra västerut innan ni är här nere...

   Radera