fredag 21 augusti 2020

Drönaren testad, Geosafe installerad, veden kapad och andra små händelser under CoronaisoleringenDet är en konstig sommar i år. Den pågående pandemin får en massa effekter på olika vis. Bl a har att handla matvaror på många sätt blivit en helt annan sak liksom att umgås med nära och kära. 
Jag tillhör två riskgrupper eftersom jag har både leukemi och högt blodtryck. Till följd av detta tar jag smittorisken på 
största allvar. Att jag för 15 dagar sedan blev morfar till en liten pojke 
ökar även detta på riskmedvetandet.

När jag handlar brukar jag beställa via internet. De plockar ihop och jag hämtar sedan med alkoholtvättade händer på lastbryggan bakom affären. Det flesta förpackningar får sedan en liten spritbehandling innan de placeras på sina platser i hemmet.
Om jag inte beställer varorna på nätet (te x när jag är på rull) letar jag reda på en affär som har breda gångar mellan hyllorna. Jag avvaktar sedan på parkeringen till den är relativt tom på kundbilar innan jag går in med spritflaskan i högsta hugg. Tvättar händer, kundvagn och självscanner med alkohol och tar mig i rask takt genom affären. Ibland får jag gå runt någon hyllsektion eftersom det står någon "i vägen" men vad gör det. Jag är pensionär och behöver motion.

När min dotterson föddes den 6 augusti var jag på rull. Jag åkte inte tillbaka till dem förrän de hade fått några dagar i lugn och ro i sin nya familjekonstellation. Väl på plats bakom det hönshus jag brukar angöra på dotterns lilla gård tog det inte lång tid förrän jag fick se skapelsen. Måste säga att det är något alldeles speciellt att få ett barnbarn. När jag har tänkt på det tidigare har jag tyckt det ska bli kul, men nu när man såg pojken väckte det starka känslor i det gamla sjömanshjärtat. 

Hemmet är avställt nu sedan jag kom hit och jag tillbringar dagarna med att försöka vara behjälplig där det behövs samtidigt som jag inte klampar på för mycket utan lever mitt eget liv i mitt "hjulhus". Att ställa av hemmet är inget jag utnyttjar särskilt ofta. Jag har alldeles för mycket myror i kroppen, men p  g a Coronan har jag i sommar stått stilla en del och insett att en avställning då lönar sig. 
Eftersom jag är försäkrad i Watercircles (CC) kan jag ställa av medan jag fortfarande får bo i bilen. Andra bolag har efter vad jag förstått lite andra villkor. Vill man bo i husbilen ska den vara påställd och i trafik. Hos Watercircles kan jag t o m ställa av bilen i andra EU- länder och nyttja den på samma vis.

Dagarna under Coronaisolering tillbringar jag ibland med att förutom titta lite på barnbarnet, skrapa och måla fönsterblecken på familjens boningshus. 
Ett litet tekniskt nyförvärv tar också upp lite av min tid. Jag och kompisen Vispop fick för en tid sedan när vi satt på en strandäng vid Södra Sandby Borg på södra öland för oss att vi behövde en varsin drönare. Det blev ingen proffsmaskin av några olika anledningar: Dels är de dyra och om man som nybörjare kraschar skulle det kännas extra surt. Dels är det efter vad jag förstått en ny lag på gång som kan komma att innebära att man måste ha någon form av licens för att flyga de som är över en viss storlek eller har en viss prestanda. 


Ko i solnedgång vid Södra Sandby Borg 


Tysk husbil med takterass. Vi lyckades aldrig klura ut hur de kom upp: Hiss eller invändig trappa :-)Nästan så man blev sugen på takterrass. De bör ha haft några sekunder senare solnedgång ju ;-)Min drönare går max  200 meter i horisontalplanet och stiger till en höjd av max 70. Den har två kameror varav den främre filmar och tar foton med skaplig kvalitet. Den som är riktad rakt ner har lite lägre upplösning. Min tanke med flygfarkosten är att kunna ta lite häftiga filmklipp i nya vinklar på platserna jag besöker. 


 
En drönare går att ha till mycket :-). Solpaneler, antenner och luckor verkar okay ;-)


För något år sedan köpte jag en Geosafe  vilken har blivit liggande i sin kartong i hemmet tills nu i sommar. Det är en liten GPS mottagare som är uppkopplad via ett simkort och blåtand. Jag kan ställa in hur många meter hemmet får förflyttas innan jag får ett SMS i min telefon. Till Geosafen tillhör ett larm på 120 Db som jag har ställt in på att börjar tjuta samtidigt som SMS´et om hemmets förflyttning skickas. Jag kan även starta larmsignalen från en app i min telefon vilken styr Geosafens funktioner. Om man vill kan man koppla till magnetbrytare som man monterar på dörrar och luckor och då få ett sms (och larmet går).  när dessa öppnas. Den har även en utgång för att fjärrstyra andra elektriska föremål via te x ett relä. Om spänningen skulle sjunka under inställt värde i bodelsbatterierna leder även detta till ett varningsmeddelande via SMS.
Kort sagt en väldigt flexibel och användbar liten pryl :-).
Kanske är jag lite dum som berättar att hemmet har denna nya larmfunktion, men den är väl gömd och jag tror inte att någon av er som läser mina rader har några onda avsikter :-). Kanske kan det hos någon väcka nyfikenheten på att göra en liknande installation. 


Jag har inte stått helt stilla sedan mitt förra loggboksinlägg utan hunnit med en runda i södra delarna av landet. Det blev på den rundan ett stopp i Falkenberg där jag lyckades förtöja med aktern ut över kajkanten vilket väckte minnen av mina år till sjöss. Jag fick återuppliva hur det kändes att gå på toaletten och duscha med vatten under "kölen" :-) .

Duschrummet till sjöss igen efter omvänd akterförtöjning
Från Falkenberg sattes kursen på syd och jag ankrade några dygn upp i Laröd norr om Helsingborg. Därifrån gick resan vidare upp mot Öland via några kringelikrokar. 

Mina planer framöver är fortfarande väldigt diffusa. Enligt grundplanen skulle hemmet sätta sydlig kurs med huvuddestination Portugal i november. Den planen ligger fortfarande kvar. Jag har en trygg och bra ankarplats klar på min systers tomt lite nordost om Lissabon. De köpte ett hus där mitt under Corona "explosionen" och jag tror mig kunna göra lite nytta med vissa mindre renoveringsarbeten samtidigt som den fysiska distanseringen blir minst lika bra som den varit här i vår och sommar. 
Som det verkar nu enligt de forum jag följer blommar det dock upp nya virushärdar lite här och där. Skulle jag känna att dessa blir allt för hotande får jag kanske rikta in mig på en övervintring uppe i vårt nordliga klimat och ta detta år som ett "pandemiår".


2 kommentarer:

 1. Hej igen, det där med drönaren verkar intressant, jag har sneglat på lite olika modeller och deras flygkonster med att hitta hem själv mm. Skall bli spännande att få nästa rapport, Segla lugnt i våra vatten.
  Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en djungel. Sen kommer det nya regler till nyår... Får se om man hamnat rätt enligt dessa ;-).
   Ha det gott och tack för gula rutorna ;-)

   Radera