fredag 12 mars 2021

Billigt liv i husbilen och renoveringen av huset i full gång

Naturligtvis sprang en taktegelhög in i 
bostaden en dag

Det är inte lätt hitta fördelar med det liv man tvingats leva det sista året, men med lite ansträngning och försök till positivt tänkande har jag hittat en ljuspunkt :-) . 
Eftersom nästan allt resande är omöjliggjort av restriktioner, ansvarstagande om medmänniskor och egen överlevnadsinstinkt har dieselförbrukningen gått ner till ett minimum. Jag står ju gratis på tomten till huset jag är delaktig i renoveringen av och har tillgång till el till självkostnadspris. Toa och gråvattentömning finns 5 meter från bilen i form av en rensbrunn till husets avloppssystem och vattenkranen sitter nära med en slang som når hemmets vattenpåfyllnadshål. 
Maten är billig i Portugal och min totala hushållskostnad för detta ligger på ca 200 euro/månad. 

En gång i veckan startar jag upp huvudmaskinen och kör de 2 milen till affären där maten redan är ihopplockad.

Efter ett telefonsamtal på nästan obefintlig portugisiska kommer varorna ut i en varuvagn körd av en andnignsskyddsklädd anställd i Pingo Doce. Vagnen har med all sannolikhet stått i kylrum en stund. Handtaget och alla varor är kalla och på 3 minuter är allt inpackat på sin plats i hemmets kök. Snacka om obruten kylkedja :-)


Fast gasoltank är melodin:

Även om jag står på landkabel och kör Trumapannan på el går det åt lite gas till matlagningen. Ibland blir det därför ett stopp vid macken på vägen hem. Som vanligt i de flesta europeiska länder jag kört i finns det på väldigt många mackar, en gasolpump bland alla bensin och dieselpumpar. Det är precis lika enkelt att fylla gas som andra vätskor och jag inser varje gång att investeringen i den fasta gasoltanken tillhör en av de bästa utrustningsdetaljerna i mitt hem.


Planerna för resan tillbaka till Sverige börjar allt mer ta form.

Den 14e april kommer min "cancer"läkare på Hematologen i Linköping ringa mig. Han ska då ha fått provsvaren på de blodprov jag måste lämna några dagar tidigare och delge mig resultaten. 
Om jag bokar en tid för provtagning på någon vårdcentral i Skåne den 12 april och ankommer Sverige som senast runt den 4'e bör allting flyta på i god ordning.  
Vid ankomst till Sverige ska man enligt covidreglerna sätta sig i karantän 7 dagar. Dag ett och 5 ska man ta en covidtest. Min plan är att bli kvar i skåne under karantänstiden och ta dessa två prover där. Dag 8, den 12'e har jag bokat en tid för provtagning av min cancer på en vårdcentral i Laröd utanför Helsingborg.

Beträffande själva körningen och resan hade jag hoppats på en lugn resa med korta intervaller som tar mig från Portugal till Rostock på ca en månad. Som läget ser ut nu kommer det dock att bli en resa liknande mina två senaste på 4 - 5 dagar. 
Sedan pandemin började följer jag Covid-"utvecklingen" i alla möjliga media och försöker hålla mig uppdaterad på regelverken i de olika länderna som jag måste passera. Som det ser ut i skrivandets stund är gränsen till Spanien stängd. Man tillåter dock "hemresa" till sin bostadsadress förutsatt att man vid gränspassagen visar upp intyg på var man är bosatt. Detsamma gäller vid den franska gränsen där man dessutom kräver ett max 72 timmar gammalt negativt PCR-test.
Jag har hittat en läkarmottagning i närheten av där jag bor som för ca 100 euro tar provet och innan kl 16 påföljande dag skickar ett resultat på mail. Min plan är att ta provet och sedan samma dag köra så långt in i Spanien jag orkar utan att bli en trafikfara.  Där övernattar jag.
Med lite flyt är jag genom norra Spanien med minst 48 timmars giltighetstid kvar på mitt Covid-test. Kör sedan genom Frankrike med en övernattning och tar mig sedan genom Luxemburg där det oxå kan bli en natt. 

Husrenoveringen har äntligen tagit lite fart.

Ingenting går fort här, men vem f-n har bråttom 😎. Som glad pensionär har jag upptäckt att stress är en onödig grej som jag klarar mig utan. 
Sedan jag kom ner hit i oktober har kontakter knutits med ett byggnadsföretag som har åtagit sig an att påbörja renoveringen av huset jag förtöjt vid och förhoppningarna har länge varit att detta skulle komma igång. Tyvärr ställer Coviden till det på många vis. Förutom att människor blir sjuka och i värsta fall dör stannar samhällsfunktioner av. Det har varit svårt få tag på både arbetskraft och material. 
I förra veckan tog det dock fart på riktigt. Tre brasilianska byggnadsarbetare dök upp tillsammans med allt felande material. På bara några dagar hade de byggt två gjutformar för två stycken ca 10 meter långa betongbalkar som skulle utgöra stöd för allt för långa takspant på husets baksida. Inom kort var balkarna gjutna och de genomgår nu en ca 20 dagar lång "brinntid" innan de anses starka nog att hålla sin last. 
Efter detta ersattes 4 takspant på framsidan av nya och hela tegeltaket på den sidan byttes ut. 
Som en final på en intensiv arbetsperiod inhandlades ett gäng kakor. Naturligtvis ingick nationalkakan "Pastel de Nata" i sortimentet på fikabordet som igår dukades upp och det var sedan tre glada brasilianare som med magarna fyllda av kaffebröd lite senare vinkade adjö för att påbörja ett nytt projekt någon annanstans.

Visst blir det luftigare utan tak :-)Två kraftiga balkar göts för att stadga lite väl långa takstolar

Nya takstolar på plats ovanför köketCementen blandades på marken och lyftes upp med en winch

Husets framsida under pågående arbete

Här är det gamla teglet borta och nytt ska dit

Nya teglet på gång

Pastel de Nata intas :-). En höjdare

Se så glad man blir av kaffe och kaka :-)


Årets första grillkväll

I veckan som gick blev det lite eldning av grenar som Leonel (vår portugisiska vän och tusenkonstnär) hade klippt ner från vinrankorna. 
Det blev inga kulinariska sensationer men väl goda korvar från Aldi tillsammans med vännerna Alireza och Abbas.

Hemmet i mörker framför en upplyst köksentre

Vad vore väl Aldikorv utan lite rödvin? ;-)


Det är lätt det går fel när man kör på gammal vana

Jag har sedan oktober backat in på samma plats utan att stöta på motstånd. Det var därför med lugn jag styrde in hemmets akterskepp den vanliga vägen. Allt verkade normal och bra till jag hörde ett nytt ljud bakifrån min bostad. 
Efter att stängt av huvudmaskinen och gått ut för att kontrollera vad som orsakade det nya ljudet upptäckte jag att den tegelhög som legat på marken sedan takrenoveringen inleddes låg i min vanliga farled. 
Eftersom hemmet består av helt annat än pansarplåt var det inte svårt hitta de skador som uppkommit. Styrbords låring hade flera tydliga sprickor. Det blev fram med min breda vita tejp för att hjälpligt hålla ihop de spretande detaljerna och efter lite dialog med min vän Jocke på Forsbergs i Kalmar visste jag att detta skulle kosta ca 1900 kr i bara delar. 
Man säljer inte enbart styrbordslåringar utan de levereras i paket tillsammans med en babordslåring. Bara att bita i det sura äpplet och be Jocke beställa hem. Jag lär passera Kalmar i sista halvan av april bortsett från att det svider i plånboken ska det bli kul snacka lite med min vän ;-). På den översta bilden ser man tegeleffekterna på min bostad.
6 kommentarer:

 1. Du är så välkommen till oss i april min vän, vi ska bjuda på bästa vårväder och omplåstring av ditt "skepp"!😀 Säger det igen...kör lugnt😍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej :-) tack 🤩
   Jag ser inte vem du är tyvärr :-) men tror jag gärna kommer 🤗😂

   Radera
 2. Jag gillar skarpt ditt sätt att skriva. Det andas positivitet i allt med en härlig självdistans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord. Roligt du gillar det jag plitar ner.
   Jag försöker se och berätta det positiva. Som världen är idag och med tanke på att det är lätt gräva ner sig om tankarna hamnar i negativa spår är det lätt man fastnar i en spiral. Med åren har jag försökt lära mig ”styra” tankarna in på de ljuspunkter som finns även i mörka tider. För mig fungerar det och jag det är kul höra att det syns i min text.
   Jag tror det finns lite substans i uttryck som ”man har inte roligare än man gör sig” :-)
   Ha det så gott och än en gång tack för dina ord.

   Radera
 3. Hej å härligt å höra ditt positiva angreppssätt på saker å ting! Många referenser till båtlivet som går lite över huvudet på mig, men man fattar ändå!
  Lycka till med både renoveringen och den stundande hemresan! Vi kanske ses runt kusten i Spanien!

  Ett tips kan va att ta covid-testet för Frankrike närmre gränsen. Det kan ju bli bilproblem på vägen och då kanske du måste stanna ett par dagar i Spanien, och då försvinner de 72 timmarna ganska snabbt.

  Men men- lycka till iallafall! ☺️👍🏻
  /Tommy o Sara /OurBackyardEurope

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej :-)
   Tack för feedbacken. Låter klokt med CPR test så nära Franska gränsen som möjligt. Får bli den nya planen :-)
   Ja vi får se hur jag lägger upp rutten. Har kört över San Sebastian de senaste gångerna. Kunde vara "kul" med lite omväxling :-)
   Ha det så gott. Jag fortsätter att följa er trevliga v-log :-)

   Radera