onsdag 11 augusti 2021

Planerna inför höstens avresa med delvis nya mål i sikte

Kan det vara sjökor? Vilar med sjöutsikt vid
Kalmarsund på Ölandssidan 


Efter några härliga månader på nordliga breddgrader börjar det sakta kännas i nomadtarmen att det är dags att rulla söderut igen.
Det blir min femte vinter på sydliga breddgrader i mitt hem på hjul. Min första tillbringade jag till 90 % i Spanien. Min andra i Grekland och de två senaste till övervägande delarna i Portugal. 
De två sista har till stora delar inneburit ett annorlunda resande pg a pandemin, men jag har trots lock downer,

karantäner och ett fysiskt socialt avståndstagande kunnat njuta av nya miljöer och ett förhållandevis varmt klimat.
I år planerar jag för en ostlig kurs där både Rumänien och Bulgarien ligger längs rutten. Var slutmålet blir får bli ett lite spontanare beslut under resans gång. 
Den här gången kommer jag att få sällskap av min vän "Vispop" som äntligen har lyckats jobba ikapp mig och tagit steget in i pensionärslivet. Vi har rest relativt mycket tillsammans under sommarmånaderna fram till nu och det ska bli roligt att rulla tillsammans i den total friheten som pensionen innebär. 

Under sommaren har jag till stora delar stått parkerad bakom dotterns hönshus. Det har varit en fin sommar med umgänge i lagom mängd med dottern och hennes familj. Deras nya familjemedlem (och mitt första barnbarn) har tagit sina första steg och morfar har dragit barnvagn för första gången på ca 30 år. 
Återigen har husbilslivet visat på sina fördelar. Jag kommer med mitt eget boende och är självförsörjande. Vi kan umgås och träffas i lagom doser utan att behöva klättra eller trampa på varandra och jag har kunnat lära känna mitt barnbarn under en lång period. Vi har troligen umgåtts mer än vad de flesta mor och farföräldrar som är mer "bofasta" gör på ett år.
När jag nu drar i väg får jag följa och prata med honom via div sociala media och hoppas han kommer att känna igen mig när jag så småningom dyker upp i hans vardag igen någon gång under våren.

Den öländska kusten är fin. Synd att det blivit övernattnings-
förbud på de flesta parkeringar längs vägen. Vi börjar kanske
bli för många husbilar...


Avresan närmar sig nu med stormsteg. Den 12 augusti har jag bokat färja från Malmö till Travemunde (vet inte hur man skriver tyskt "Y" på den här maskinen). Därifrån sätter jag kursen på sydväst. Vispop lämnade Sverige via Danmark den 1 augusti och vi ska sedan stråla samman någonstans i västra Tyskland eller Belgien. 
Den 16 augusti har vi bokat in oss på en träff för husbilsnomader i Belgien. Vi kommer tillbringa två nätter på en camping i en ort som heter Burbuy och som tyvärr tillhör det område som drabbades av de kraftiga regn som nyligen tog en massa människoliv i några områden av Tyskland och Belgien. 
Enligt den information vi har fått har camping kämpat hårt för att röja upp och få igång sin verksamhet igen och det mesta ska fungera när vi anländer. 
På träffen hoppas jag få lära känna och prata med många trevliga och spännande människor. Det ska oxå bli intressant att se hur de har ordnat i och med sina fordon. 

Vid en övernattning i Kalmar hamn kom Elida glidande och bjöd på 
lite andliga sånger. Inget som jag faller för men visst var det trevligt 
se ett segelfartyg och få lite underhållning utanför dörren :-)

Efter "nomadträffen" kommer siktet att vara inställt på Cochem (i norra delen på Moseldalen) där jag har bokat en tid för service av min gasolgenerator som efter 4,5 års trogen tjänst verkar ha drabbats av någon störning. Den är annars min backup när mina 600 watt solpaneler inte räcker till för min elförsörjning. Gasolgeneratorn sitter under bilen och laddar bodelsbatterierna med 20 Ampere/h. Har jag bara gasol är jag därmed i stort sett oberoende av landkoppling. Gasol har jag hittills aldrig haft problem hitta. Tack vare den fasta tanken med yttre påfyllning är utbudet i de delar av europa jag hittills rört mig nästan obegränsat. Var och varannan mack erbjuder förutom diesel och bensin även möjlighet fylla gasoltanken.
Nu verkar det ha hänt något som gör att ovan nämnda eminenta generator inte ger någon laddning. Själva tvåtaktsmotorn som driver generatorn går klanderfritt men den levererar ingen laddning. Generatorn är köpt i Sverige men jag har inte lyckats hitta någon serviceverkstad i närområdet som har kunskaper på området. Firman i Cochem verkar väl insatt och de ligger dessutom längs vår planerade resrutt.
Efter Cochem fortsätter den planerade rutten på sydvästlig kurs. Troligen blir ett delmål södra Polen nära den slovakiska gränsen. 
Inför resan har vi vaccinerat oss mot Covid. Vi har med oss covidbevis både i digital och pappersformat. Det fina med husbil är att det är lika lätt eller svårt hålla avstånd sköta decinfektion/hygien mm oavsett var man befinner sig. Det som blir lite mer komplicerat i o m att man flyttar sig över landgränser är de olika regler som kan gälla i respektive lan. Dessa ändrar sig dessutom ofta så det är ingen ide att kolla förrän straxt innan avresan. 
Jag använder mig för det allra mesta av UD's app "resklar" som jag funnit både logisk att söka i och uppdaterad. Det finns oxå en app som heter "reopen eu" som har mycket bra information.
Ska bli skönt "rulla" lite igen :-)


6 kommentarer:

 1. Hej
  Önskar dej en trevlig resa och att går i lås. Ser dej på nätet.
  Hälsar
  Janne i Skillinge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne
   Tack. Ja det är mycket som ska klaffa nuförtiden om man vill röra på sig. Man får vara flexibel :-)
   Kul du följer mig. Kartan med min position under fliken "här är jag nu" ska fungera, men har lite eftersläpning ibland. Ha det gott och hälsa :-)

   Radera
 2. Kommer att följa din trevliga och lättlästa blogg framöver.
  Vi hoppas också rulla söderut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej :-)
   Tack för vänliga ord. Trevligt att ni följer mig :-) Jag försöker lägga in nya inlägg med jämna mellanrum och berätta vad jag har för mig och mina tankar i stort och smått

   Radera
 3. Finns det något bättre än att få planera en resa på hösten. Vi kommer att följa dig och vi ska tillsammans med våra kompisar ta oss ner till Italien. Vi hoppas kunna åka runt den 17 september. Nu blir det inte mer än drygt 2 månader som vi kommer att vara ute, men bättre det än ingen resa alls. Polen har vi besökt men inte Rumänien. Bulgarien för 20 år sedan med flyg. Numera föredrar vi husbilen och lite kortare utlandsvistelse. Ska bli intressant att följa dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Javisst är det härligt planera och så småningom rulla iväg. För mig blir det ofta spontana beslut under själva resans gång även om det finns en grundplan. Idag blir det förutom de vanliga vägvalen etc att ta hänsyn till pandemin och ändrade regler mm.
   Italien är lockande för mig med :-)

   Radera