fredag 29 december 2017

I Tyskland igen

Efter en lugn natt vaknade vi skapligt tidigt och rullade över gränsfloden Oder.
I Tyskland följde vi sedan gränsen norrut med målet inställt på att hitta en rastplats med möjlighet tömma toakasetten i min bil. Den är inte full ännu men det är bättre förekomma än förekommas i vissa lägen. Efter en stunds körning norrut insåg vi att detta fick vänta till senare

Vi beslutade oss för att skjuta tömningen av kasetten till morgondagen (marginal finns än så länge). Istället gav vi oss av mot Polen igen och staden Szczecin (vilken fantastisk stavning de har på sina orter).
Eftersom min bil har en totalvikt över 3500 kg och jag planerar köra mot Gdansk när vi skilts åt på söndag, ville jag "köpa" en "Viatolldosa".

Dessa dosor finns på diverse bensinmackar och andra ställen längs de polska vägarna nära gränserna mot andra länder och är till för att ta ut en avgift när man kör på vissa motorvägar och andra avgiftsbelagda vägar. Dosan kostar 120 zloty (en zloty idag ca 2,50 Sek) som man får tillbaka när man återlämnar den. Dessutom fyller man den med en "pott" (i mitt fall nu 200 zloty) som det dras pengar ifrån när man passerar "mätstationer" längs med vägarna. Jag tror att det rör sig om ca 5 kr/mil för min bil som har miljöklass Euro 6. Min plan är att undvika avgiftsbelagda vägar men om tiden blir knapp är det skönt att ha möjligheten kunna använda sig av en större motorväg utan att få problem (böterna lär vara höga om man skulle bli påkommen utan att ha besökt "Viatoll").

Kompisen hade hittat en firma i samma stad som sålde gasolprodukter. Han var i behov av en krocksensor (ett krav i många länder) som stryper gasolen från tanken vid en olycka och vår tanke var att dessa (precis som mycket annat) bör vara billigare i Polen. Han hittade en firma som vi satte kurs mot och hittade efter en stunds letande och kryssande i polsk stadstrafik.
Mycket riktigt hade de krocksensorer (av märket Truma som även är vanligt i Sverige) och till ett betydligt lägre pris.

Efter att ha uträttat våra ärenden tog vi oss åter över gränsen och började leta ställplats i Tyskland. Via våra "appar" hittade vi snart en som skulle kosta 9 Euro och ha faciliteter som el, toatömnin och dricksvatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar