tisdag 6 februari 2018

"Förtöjde" en natt i hamnen till en av Europas äldsta hamnstäder
Cadiz ligger väster om Tarifa och har namn om sig att vara en sevärd stad med lång historia. Den ska ha grundats ca 1100 före Kristus. Husen ska byggts höga och ofta med torn för att man skulle kunna spana i horisonten efter ankommande fartyg.
Jag sökte mig, som jag ofta gör när jag kommer till en ny plats, mot hamnen när jag kom in i Cadiz. Där hittade jag en stor parkering innanför rejäla staket. En fördel beträffande säkerheten (om man är lite orolig) men en nackdel beträffande utsikten (om man vill se ut;-)).
Parkeringen låg bra till och efter några hundra meters promenad var jag inne i den gamla stadskärnan. Gatorna var smala och husen höga, precis som jag läst att de skulle vara. Under promenaden blev jag hungrig och bestämde mig för att ta en lunch på en gatuservering. På menyn framgick att de hade hamburgare vilket jag för stunden tyckte passade mig utmärkt. Tyvärr var det nog inte restaurangens specialitet att tillreda den här måltiden. Mellan två bröd hade de klämt in en liten stenhård köttfärsbit och lagt ett par tomatskivor vid sidan. Jag tuggade dock i mig utan att klaga och förstod att jag nog skulle bli tvungen fylla på med ytterligare lite näring senare under dagen.
Tyvärr var det inte enbart maträtten som skulle bli en negativ överraskning på det här stället. När jag fick in notan förstod jag att den stenhårda och uttorkade köttbiten var värd 12 Euro. Jag skulle kanske ha sökt lite på nätet efter någon trevlig och prismässigt överkomlig restaurang, men det är lätt säga i efterhand:-). Stället låg fint till på en gågata vid en gammal saluhall som såg ut att vara byggd av Julius Ceasars anhängare. Solen sken och det glas med färskpressade apelsinjuice som jag drucikt till maten var perfekt. Jag gick därifrån på bra humör och kom så småningom tillbaka hem till husbilen.
Eftersom jag bestämt mig för att röra mig vidare mot Portugal startade jag på eftermiddagen upp husbilen och började rulla mot Sevilla. Det kändes som en lagom dagsetapp på ca 12 mil. I Sevilla hade jag siktat i mig på en ställplats nära centrum. När jag kom dit visade den sig vara i det närmaste överfull. Man märker att det blir allt fler husbilar ju längre söder och västerut man kommer. Jag lyckades dock hitta en hål att backa in min bostad i innan det var kväll. Ställplatsen var ingen miljömässig höjdare och när jag vaknade idag startade jag upp relativt tidigt (kl 11 är tidigt för mig nuförtiden;-) och tog sikte på Tavira några mil in i Portugal.
Jag hade fått tips av ett svenskt par jag träffade på en camping längre österut för några dagar sedan om den här byn och nu är jag på plats. Det första jag gjorde när jag kom hit var att köra till en av de tre campingar som lär finnas här. Det skulle kosta mig knappt 10 Euro dygnet att stå där inklusive el. Den var dock relativt fullbelagd och efter att kört runt det relativt stora området en halvtimma utan att hitta någon ledig plats rullade jag ut genom grindarna igen. Nu står jag istället i änden på en liten park utanför en mataffär som säljer 5 liters dunkar med rödvin för 8 Euro (jag tror jag blir kvar här någon vecka;-)). Jag har som extra bonus en hamn ca 10 meter framför motorhuven. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Kan man ha det bättre?
Bilden närmast nedan visar husbilen om man ser den från den lilla hamnen som jag har till vänster om förarhytten;-).
På den nedersta bilden ser man mitt hem på andra sidan den lilla parken. Det är en bro i bakgrunden och jag ser att det nog är en ställplats på andra sidan. Kanske tar jag mig över dit i morgon, men för stunden tycker jag att jag har en perfekt parkering där jag är:-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar