söndag 17 november 2019

Det kostar på att ligga på "topp" :-).

Ett kort inlägg om hur ekonomin sett ut under höstens resa hittills.
Jag lämnade Sverige via Karlskronafärjan till Gdynia den 2 september för att köra ner till Wroclaw i mellersta Polen där Toula "mönstrade på". Därefter gick resan efter någon vecka, in i Tyskland. Via Dresden tog vi oss till Moseldalen som

vi följde från Koblens i norr till Trier i söder.
Från Trier tog vi oss in i Luxemburg och sedan vidare upp genom Belgien. Tillbaka in i Tyskland en sväng för att sedan via Amsterdam och Antwerpen hamna i Paris. Därifrån körde vi via Sant Sebastian och Braganza till Porto och var därmed i det land där planen är att tillbringa vintern. Från Porto har hemmet sedan förflyttat sig via några "krokar" till Lissabon för att sedan några veckor vara förtöjt i Correias lite norr om Santarem som ligger ca 7 mil nordost om Lissabon. Innan destinationen nere på Algarvekusten är nått lär det ha blivit runt 600 mil på mellan 2,5 och 3 månader.

Resan har hittills med alla svängar och krokar varit på 544 mil.
Dieselkostnaden är uppe i 8400 kr (inkluderat den fulla tank hemmet har idag).
Gasolförbrukningen sedan hemmet lämnade Sverige är 123 liter som kostat 750 kr.
Jag har inte kvar alla kostnader för övernattningar men tror att mellan 80 och 90 % av övernattningarna har varit gratis. Den billigaste betalda övernattningen har nog legat på 3,5 Euro och de dyraste var i Paris och Amsterdam där vi slog på stort och betalade ca 25 Euro per natt. I Paris på camping och i Amsterdam på ställplats.
Hela resan fram till den portugisiska gränsen har gått på icke betalvägar medan jag uppskattar att vi lagt ca 300 kr på dessa här i landet.

Sammanställning:
Diesel                                 8400 Sek
Gasol                                    750 Sek
Betalvägar                            300 Sek
Övernattningar                   3000 Sek

Summa                             12450 Sek

På detta tillkommer ju om man ska hårddra det hela slitage på hemmet i form av värdeminskning, däck, bromsar mm mm. Det är dock inte summor som jag räknar in i kostnadsbilden när jag sammanställer på det här viset.
Mat och dryck har jag heller inte räknat på eftersom detta enbart ändras marginellt under resan pg a olika kostnadslägen beroende på var man är. Det måste ändock införskaffas oavsett :-). Detsamma gäller väl egentligen gasolen, fast kanske tvärt om :-). Den kostnaden hade jag ju haft eftersom bilen är mitt hem, plus lite till om man utgår från att det hade varit lite kallare uppe i norr....

Dygnskostnaden blir om jag slår ut ovanstående ca 160 Sek.
Eftersom jag ser resan som en del av målet har det varit väl använda pengar. Nu nere i området kommer drivmedelskostnaden att minska betydligt medan jag räknar med att övernattningskostnaden eventuellt kommer stiga något. Det ingår som en eventuell möjlighet att ställa hemmet på någon camping eller ställplats under några veckor eller någon månad om jag hittar något som verkar överkomligt och trevligt.
Jag tycker mig ha förstått att "friparkering" kan vara lite komplicerat i Algarveområdet bland annat på grund av mängden husbilar som finns i området.

8 kommentarer:

 1. Ja fri som fågeln är ju din melodi, jag önskar dig en fortsatt trevlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja friheten är en ynnest :-).
   Tack Janne. Önskar er allt gott också.

   Radera
 2. Svar
  1. Trevligt Ted :-). Du är mer än välkommen. Kommer ett nytt inlägg om mitt nya förvärv som olivodlare snart.
   Kanske något som du skulle satsa på på Tedekakasjöns strand :-)

   Radera
 3. Hej igen, länge sedan sist!
  Trevligt att du har börjat skriva igen. Höll på glömma bort dig då du håller månads långa pauser.
  Varjefall, 160kr är en imponerande siffra, även för en snålgubbe som jag. Tror att svensson har svårt att tro på detta, då deras enda mening/glädje i livet tycks vara att gödsla med pengar, ju dyrare ju finare.

  Apropa det, du har ju ekonomiskt sinne och verkar inte senil, så vad säger du om en "komprimerad teori" som jag har om detta med att skita ned miljön. Det är så många spretiga teorier så någon måste ju komprimera det hela lite. Den lyder så här:
  " Den som tjänar mest pengar, påfrestar också miljön mest"
  Kan det bli enklare? (rimmar illa med dyrt är fint...;) )

  Ha det BigSpender

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen :-)
   Jo jag inser att mina avbrott i skrivandet kan vara negativa. Man hinner glömma, man går in och kollar och inget nytt är där etc. Ber om ursäkt för detta, men vill ha lite att skriva om när jag skriver och det är inte alltid det händer jättemycket när man lever som jag. Sen behövs lite inspiration för att få ihop ett inlägg och den är inte alltid där.
   Har ju inga ekonomiska intressen i bloggen. Den är min lilla kanal ut. Roligt för mig att läsa själv i efterhand och komma ihåg vad jag gjorde, när och var. Att få följare är också en morot. Det är kul att förstå att man blir läst och uppskattad :-)
   Din teori är intressant tycker jag. All konsumtion tär på något vis på miljön enligt mitt sätt att se det.
   För mig kom den stora insikten för lite drygt fyra år sedan när jag sålde och gav bort det mesta av det jag ägde. Jag hittade saker som jag köpt och de låg kvar i sina originalförpackningar. Jag hade betalt pengar för dem men aldrig nyttjat dem. Trots det sved det lite i själen göra av med dem.
   Nu när jag tittar tillbaka saknar jag inte en pryl.
   Jag skulle ha gjort detta mycket tidigare m a o...
   Med andra ord: Det vi köper och "konsumerar" är i många lägen helt onödigt som jag tänker. Det som räknas är lyckan. Hur jag mår och om jag trivs.
   All konsumtion (tror jag i a f) kräver resurser från vår omvärld.
   Om vi kopplar ihop konsumtion med inkomst vilket jag tänker kan vara logiskt. Ju mer pengar vi har desto mer kan vi konsumera alltså hänger det ihop..
   Vet inte om jag hamnar rätt mot dina funderingar här?
   Ha det gott

   Radera
 4. Hej igen.. Inte behöver du ursäkta dig hur och när du skriver. Man är ju tacksam att kunna läsa din "dagbok" for nothing. Sedan är det ju som du skriver, att emellan alster måste man ju tanka upplevelser som ger nytt stoft. Det där att sälja allt och flytta in i husbilen var starkt gjort. Undras om det krävs leukemibesked för det? Är glad att vetenskapen har gått framåt och man kan numera behandla/hålla i schack sjukdomen, bara för några år sedan var det definitivt en exit besked.
  Du är i rätt spår - från min vinkel - vad gäller miljön och inkomster. Iden för mig är kanska färskt, och jag upptäcker nya vinklar varje vecka. (som en fransk bil på 70 talet) Alltså, om någon roffar sig en massa kulor utan att spendera dem - för att skona miljön - dör han till slut och då sprätter arvingarna pengarna och genererar en massa utsläpp/efterfrågan. Så teorin håller även för den återhållsamme.
  Tycker att miljödebatten är något osolidariskt och platt. Ingen eftertanke alls. Det är ju eliten som styr och tjänar mest. Är less på folk som mallar sig utan täckning. Här i Skaraborg är folk jordnära och har träffsäkra beskrivningar, exempelvis "det regnar ju in i näsaborra för di".
  Nu blev det lång igen, ser framemot nya inlägg när de nu kommer, följer med stor spänning dina resor. Portugaliens inland är liksom lite vit område för de flesta, hoppas du irrar dig dit, kusten är ju fylld av turister.
  Ha det BigSpender

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen.
   Nej det är nog så: Bättre försöka vänta till man har lite att skriva om än att skriva bara för skrivandets skull:-)
   Jag tror också att tillgången på pengar är styrande för hur mycket miljöpåverkan vi har. Liksom jag tror att det ytliga: Hur vi ser ut, vilka kläder, bilar och te x vilka statusprylar vi skaffar oss påverkar miljön negativt.
   Mycket att filosofera om på det här området.
   När jag gjorde av med nästan allt kändes det i inledningen lite osäkert och konstigt. Men ju mer tiden har gått och jag märker att jag inte saknar en enda av de prylar mm jag gjorde av med. Desto säkrare blir jag på att för min del var det mesta av det jag ägde inte till någon nytta.
   Steget att ändra mitt liv till ett "nomadliv" tog jag innan jag visste jag hade leukemin. Jag hade bott i husbil lite mer än ett år när jag fick beskedet.
   Visst har jag fått ändrade värderingar och tankar efter att sjukdomen blev upptäckt, men de stora funderingarna runt hur vi lever och om man "vågar" lämna boxen hade jag alltså redan innan :-)
   Ha det gott :-).

   Radera