fredag 30 oktober 2020

Då kan man lägga till "apelsinhandlare" i CV'et :-)

Det mesta på dessa kom från gamla bilar

Dagarna tillbringas mycket stillastående sedan jag kom till Portugal. Med undantag av några korta inköpsrundor står hemmet tryggt förtöjt fint inramat av en apelsiodling. El är inkopplat från garaget på den tomt jag får nyttja och gasol går enbart åt till matlagning. Uppvärmningen i mitt hem sköts av en Truma (luftvärmepanna) med elpatroner. I en display kan jag välja om jag vill använda el eller gasol som primär energikälla. Väljer jag "mix" används i första hand el och när den inte räcker till går gasolen igång. Kalla nätter (kan nu gå ner till 8-9 grader här ibland) räcker inte elen till utan gasolen tänds med automatik.
Lite synd tänkte jag häromdagen och åkte och köpte en liten värmefläkt som ger ungefär 1 Kw. Min tanke är att stötta lite med den och spara gasolen :-). Så småningom får vi se hur detta funkar. I förra veckan startade jag upp hemmet för att åka till kusten. Som gammal sjöman får jag "torrsprickor" om jag är för långt från vatten en längre tid ;-).
På vägen dit fick jag plötsligt vid sidan av vägen syn på en "giraff" en bit in i buskarna. Tyvärr var det inget levande exemplar men väl en skulptur i naturlig storlek. Mitt minne vaknade och jag anade att jag utan att veta om det, hade kommit till Buddha Eden. En park full av alla möjliga häftiga statyer. Allt från liggande Buddhas till stående giraffer täcker en enorm yta. 
Terracottaarmen på Buddha Eden


Jag var i parken ungefär samma tid förra året men tänkte nu att det inte skulle skada med en liten "rekapitulation". Man glömmer ju allt fortare ju äldre man blir :-). Efter några timmar i en relativt folktom park var det inte långt kvar till kusten. Vid Praia do bom Sucesso mötte en fantastisk strand. Innanför stranden fanns en lite sjö som var förbunden med Atlanten via ett trångt sund. Det blev några timmar med lite promenad på stranden innan det var dags sikta på hemmahamnen bredvid apelsinträden igen.
Äntligen kust igen

Portugals kust och stränder går inte av för hackor :-)


Dagarna tillbringar jag med att läsa böcker, kolla på lite film och försöka göra lite nytta på tomten. Bakom huset finns en liten vinodling där "bästföre datumet" gått ut och vinrankorna ska bort. För att hjälpa vinrankorna klättra och styra deras form lite finns det ståltrådar spända mellan stolpar i raderna och dessa är det första som ska bort. Det har blivit några timmar rullande ståltråd och plocka bort stolpar. Det växer en väldig massa apelsiner på träden i år och hur mycket man än äter eller pressar juice på är det omöjligt hålla jämna steg med tillväxten.
Ståltrådshögen växer

Stolparna är av skiffer och tunga som bly

Stolpe med ståltråd i närbild
Efter ett snabbt beslut startades det därför upp en liten apelsinaffär. Hemmets skrivare drogs igång och med hjälp av lite plast som blev över när jag satte upp skydd bakom den hembyggda skohyllan i bodelsdörren var snart skyltningen fixad. Två skålar fylldes med butikssortimentet och försäljningen kunde börja. 
Skylttillverkning

Det gäller att exponera produkterna ett attraktivt vis. Rena och fina (om det nu kommer någon presumtiv kund på den lilla grusvägen;-))

Butiken är invigd och väntar nu på tillströmningen av kunder :-)


Eftersom det ser ut att finnas gott om apelsinträd i området är förhoppningarna om storförsäljning små men vem vet. Kanske finns det någon som inte har ett eget träd och kan vara intresserad.

5 kommentarer:

 1. Har aldrig sett en stolpe av skiffer. Måste vara en lokal råvara?
  Det är ju synd om fina apelsiner som går samma öde till mötes som de svenska äpplen. Kanske endast jag som gör saft av mina äpplen, andra matar rådjuren eller kör dem till tippen....

  SvaraRadera
  Svar

  1. Ja det är första gången jag oxå ser skifferstolpar. De är tunga som bly och starka för tryck i sida men lite sköra för slag eller om man släpper dem häftigt i marken..
   Det känns himla synd inte kunna använda all frukt. Mycket ser man ligger och ruttnar på marken :-(
   Här blir det juice av mycket för eget bruk, men helt omöjligt använda alla apelsiner

   Radera
  2. Finns också en mängd som man konsumera apelsiner utan att det påfrestar magen. Man får magknip som det heter, troligen inget farligt om det enstaka gånger.. Men sprit då? Grekerna förvandlar allt till hembränt och bjuder till turisterna....

   Radera
  3. Ja jag märker det sätter lite fart på magen. Men håller mig till måttliga mängder trots den stora tillgången :-). Kanske det skulle gå jäsa till apelsinvin :-)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera