tisdag 20 oktober 2020

Framme i Portugal efter en helt problemfri resa och förtöjd mellan apelsinträden :-)

Hängmattan hägrar efter regnet


Resan ner gick på 5 dagar. Samma tid som det tog mig komma upp till Sverige i april. Även upplevelserna var likartade med relativt lite trafik. Gränspassagerna var smidiga hela vägen utan en enda kontroll. 
Jag har nu parkerat på min systers familjs tomt mellan deras hus och en apelsindträdsdunge. Enligt väderrapporterna ska det i eftermiddag komma mellan 50 och 60 mm regn så mina planer idag är förlagda inomhus.I min systers hus bor två goda vänner till
min syster. De ser till hus och tomt då det annars skulle stått tomt under perioder. Tillsammans med dem hade jag i förmiddags en juicepressningsmanöver. 
På tomten finns en hel del olika fruktträd. Allt från granatäpplen, apelsiner och qvitten till vinrankor.
Granatäpplena och qvitten är fullt färdiga medan vindruvorna är borta sedan en tid och  apelsinerna är början på skördefärdiga. Vi plockade ett gäng qvitten, granatäpplen och några mogna apelsiner.
I hemmet har jag sedan jag var i Spanien vintern för tre år sedan, en råsaftcentrifug. Med gemensamma krafter har vi nu skickat några kilo frukt genom denna och i kylen finns efter detta ett par liter färsk juice. 
Vi provade även att juica qvitten men de visade sig lite väl hårda för min lilla centrifug. Den satte igen på nolltid och vi bestämde oss därför att utelämna denna ingrediens. 

Efter en tid på rull har tvätten samlat på sig lite. Eftersom även nomadfötterna kunde behöva en re

Ingredienser :-)


Produktionsanläggning :-)


Granatdesarmering :-)


ngöring blev det att slå "två flugor i en smäll". Vattnet blev smutsigt och fötterna rena och tvätten såg inte allt för tokig ut när jag hängde upp den mellan några apelsinträd för att moder natur skull skölja av den :-). Kommer det sedan lite sol efter regnet är allt klart att hänga in i garderoben :-)

Var kommer smutsen ifrån? ;-)


Undrar om det kommer lukta apelsin om kläderna när de någon gång torkat? ;-)När jag skulle starta upp hemmet igår märkte jag att en "ny" lampa lyste i instrumentpanelen. Den varnade för att mina bromsklossar kan vara dåliga. 
Kanske är det så, men eftersom jag bytte de främre för knappt ett år sedan och de bakre smorde jag upp och kontrollerade i somras tar jag det för troligt att det är en felindikering.
Mitt nästa steg blir nu att försöka hitta någon verkstad i närheten som kan kolla upp detta. Innan dess vågar jag mig inte på några utflykter.
Det är dock ingen brådska. Hemmet är bra förtöjt, kylen innehåller mat för ytterligare ett antal dagar och regnet inbjuder inte till några utflykter i nuläget ;-).

Igår pratade jag med mina vänner på Casa de Caldeira där jag bodde under några månader förra vintern. Jag har frågat innan om de ville ha lite hjälp med olivplockning även i år, men tyvärr har vinden blåst bort alla blommor på träden och skörden uteblir i år :-(. Jag planerar dock att åka och hälsa på dem så småningom och kanske stanna någon natt :-).

Coronan är ju ett ständigt återkommande kapitel i år. För mig innebär dess existens, oavsett var jag befinner mig distansering och stor försiktighet. Jag handlar så sällan jag kan (brukar räcka med en gång var 14e dag) och då brukar jag försöka sikta på tider då det är lite folk. Ser jag att det är mycket folk och bilar när jag anländer utanför affären kan det bli några timmars läsande eller en netflixfilm i hemmet medan jag väntar på att det lugnat ner sig. I affärerna går jag stora omvägar och cirklar när det finns risk att närsituation kan uppstå. Glasögon och munskydd är på och handspriten har jag i fickan.  Händerna spritas många gånger: innan, under och efter affärsbesöket. Jag brukar även tvätta av varorna innan de kommer in i hemmet.
Sedan jag lämnade Sverige har munskyddet varit på på offentliga platser (tror inte detta krävs i alla länder men för att slippa hålla koll på de olika regelverken har det känts bäst ha det på i alla dylika lägen). Där jag nu förtöjt finns bara jag och min systers vänner och även de har lever väldigt isolerat utan många smittotillfällen. 

9 kommentarer:

 1. Hej! Du har kunskap inom alla områden, bra att få färska frukter. Vi har skördetid här hemma med, äpplen, päron och de sista tomaterna går åt nu sedan blir det import som gäller.
  Ha det gott hälsar Janne Gli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nöden är uppfinningarnas moder ;-)
   Färskare går det knappt att få juicen. 10 meter mellan träd och centrifug :-)
   Kan tänka mig att blir en del äpple och äppeljuice hos er. Ni bor ju i Sveriges äppelmecka :-). Önskar er allt gott oxå :-)

   Radera
 2. Angående lampan som lyser har du kontrollerat bromsvätskan för låg nivå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Tänkte att det rör bromsklossarna... Det står "check brake pads" i displayen.. Men ska kolla vätskan. Man vet ju aldrig om det ligger fler larm på samma varningsmeddelande. Har en tid på en verkstad i morgon då de ska få kolla över det hela för säkerhets skull :-)

   Radera
 3. Det var ett tag sedan som jag kommenterade, å andra sidan finns där inte mycket att tillägga då du skriver rätt så uttömmande.
  Varjefall, skönt att du klarat dig från Corona och att du är försiktigt. Själv är jag inte hysteriskt rädd för skiten, har tom. funderat om det inte vore bäst att smitta sig med flit ifall man blev immun då. Det kommer dock motstridiga uppgifter huruvida folk blir immuna och hur länge. Finns några fall där de haft Corona två gånger, första gången gick det bra, men på andra gången dog personen. Lite mysko är det allt. Alltså chansar man inte. Min "hemliga" knep är att skölja näsan när jag varit bland folk. Jag inbillar mig att viruset sätter sig i slemhinnor och sedan sprider sig därifrån vidare, tex lungor. Mängden virus verkar också vara viktigt ifall man utvecklar sjukdomen eller inte. Detta tyder i sin tur att kroppen kan mota lindriga attacker men går bet på en bredsida som det heter på sjöspråket. Fan vet. Någon släktskap med fågelvirus lär det också finnas då fiskmåsarna har smittat minkar i Danmark och i Sverige, minkar eller fåglar blir dock inte sjuka utan är bara bärare.
  I Spanien lär situationen vara akut, förmodligen likaså i Portugal. Fast dessa problem är avlägsna i en husbil då man bara umgås med "anden i flaskan" ;) Jag kan tänka mig att det blir lite "tick bloody tack" när man inte kan eller vill flytta sig till nya platser till nya impulser.
  Själv har jag varit hemma hela jävla sega sommaren och hösten. Har gjort sådant som blivit hängande och mycket mera. Har gjort tom en norrlänsk vedstack! (man preppar marken och lägger den klyvna veden i en cirkel med ca 2 meter i diameter och travar sedan mot himmelen.) Rätt så fiffigt egentligen, man behöver ingen vedbo och veden håller sig i åratal torr. Vidare har jag köpt en R4L som skall restaureras, något att bita i. Annat oväsentligt var giftemålet i juni, med samma kvinna som förut, fast vi hade en 18 års paus där emellan. Hon tyckte väl att gubben var inte såå pjökig i alla fall eftersom hon återvände....
  Eftersom du är så beroende av "hemmet" så borde du skaffa en enklare OBD läsare från tex Biltema som du kan avläsa felkoder med. De brukar inte kosta mer än en tusenlapp och ger en skön falsk trygghetskänsla...
  Hälsningar BigSpender

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bigspender
   Trevligt höra av dig igen :-). Ja den här sjukdomen är ett gissel. Läste idag om någon läkare som hade kommit fram till att även en mild sjukdom kan ge allvarliga och långvariga skador. Det känns helt rätt hålla distanser och superhygien.
   Häftig vedtrave det där verkar det som. Jag brukar hjälpa min dotter med vedhanteringen när jag är uppe i de trakterna men vi matar in i vedboden. Skulle det bli väldig överproduktion någon gång (svårt tro med mitt tempo;-)) ska jag ge mig på en sådan trave tänker jag.
   För min del blir det plock på tomten där jag står istället för med bilrenovering men kul med en sådan äldre och häftig liten bil som kan bevaras inför framtiden :-).
   Ja smittan är nog rätt aktiv även här i Portugal. I helgen som börjar idag har de infört förbud mot resor över kommungränserna. Jag var i affären igår och fyllde på förråden så jag tror mig klara ett par veckor nu utan utflykter. Inte kul stå still. Mycket av mitt tänk är ju spontanitet och att röra mig när myrorna börjar klia för mycket. Nu får man stilla sig i detta. Ett plus jämfört med uppe i Sverige är dock vädret. Idag har vi ca 20 grader och jag sitter ute och kollar på apelsinträden :-).
   Man får gratulera till giftermålet :-)

   Radera
 4. Rätt så festlig bild där du tvättar kläder i baljan med fötterna. Fast om jag minns rätt så har jag träffat en ursprungsmänniska någonstans i Tiveds skogarna som praktiserade samma metod. Han hade rationaliserat metoden ytterligare och hade strumporna kvar i fötterna varpå de blev också rena. Samma gubbe berättade för mig - med allvarlig min - att enda sättet att få fötterna rena efter att ha jobbat i potatislandet och fått lite jord i stövlarna, är att trutta lite diskmedel och vatten i stövlarna och sedan jobba en kvart till. Därefter riklig sköljning. Tassarna blir lena och rena som barna fötter. Även stövlarna blir som nya. Inget som stadsmänniskor begriper kan tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde 2.0 versionen som inkluderar nagelvård efter föttertvätten. Fruntimerna från Hova går i spinn enl. samma källa...;)

   Radera
  2. Hehe. Ja den här metoden är både miljövänlig (har såpa som medel) och riktigt skön. Motion ingår ju oxå när man rör om i grytan :-).
   En bra tanke där med att ha strumporna på och likadant med stövlarna som fotbad under lite aktivitet. Det gäller se möjligheterna istället för problemen :-)

   Radera