fredag 8 januari 2021

Första gången i mitt liv jag vaxar en toastol :-). Även taket på hemmet polerat och vaxat och en ny familjemedlem installerad

Nutella på copilotsätet
Det har blivit vinter även här på sydliga breddgrader. Härom morgonen hade jag frost på marken utanför hemmet. På dagarna när solen sticker fram, det inte blåser eller jag lyckas hitta lite lä någonstans är det dock fortfarande skönt sätta sig i solstolen en stund.
Hemmet står fortfarande tryggt förtöjt mellan apelsinträden och mina släktingars hus. Avbrotten i isoleringen utgörs av en tur i veckan till mataffären. Jag har aldrig varit mycket för det här med att handla utan sett det som ett nödvändigt ont, men pandemin har lett till vissa omvärderingar även där: Nu har shoppingrundorna förvandlats till något positivt. Även om jag håller LÅNGA avstånd till mina medmänniskor, dränker in mig i alkohol, flåsar bakom ett andningsskydd och gör besöken så korta som möjligt blir de ett avbrott i tristessen som uppstår i denna asociala värld. Jag ser varje vecka fram mot det som jag tidigare tvingade mig till :-).
Under pandemitider gäller det att hitta på sysselsättningar. Sedan jag blev husbilsnomad har jag försökt sköta om hemmet utvändigt med rengöring, polering och vaxning. Det har fungerat bra och "skutan" är i gott skick för sina 4 år, men en yta har kommit på efterkant. Taket och "mösskärmen" över vindrutan är svåråtkomligt om man är på tur (vilket jag ju är för det mesta). Nu hittade jag inte längre några ursäkter utan med hjälp av vännen Abbas (som väger betydligt mindre än undertecknad) lutade vi stegen mot mösskärmen med några trasor som repskydd. Med hjälp av en välplacerade solstol kunde jag slå mig ner och utgöra glidskydd för stegen. Med två rejäla nomadfötter höll jag sedan lätt stegen på plats medan Abbas klättrade upp. Snart sken skärmen som en spegel. Även taket fick sig en rejäl ansiktslyftning och nu ser hemmet fint ut även från helikopterperspektiv. 


Nutella är ca ett år gammal. Hon har tillbringat det året surrad vid en gasolflaska hos sin första husse.
I Portugal, precis som i många andra länder finns det en hel del djur som far illa och hon var en av dessa ca 19 000 hundar i Portugal som saknade ett värdigt liv. 
I staden Marinha Grande som ligger ca 10 mil norr om Lissabon finns ett chelter där några eldsjälar tar hand om utsatta hundar och katter. Cheltert ägs av portugisiska staten men de som jobbar där är frivilliga eldsjälar som lever för att hjälpa dessa djur. 
Personalen på cheltret hade passerat Nutella ett antal gånger och förstått henne situation. Med hjälp av polis hämtade de henne och gav henne en plats i cheltret. Efter veterinärundersökning, vaccinering, chipning, avmaskning och sterilisering la man ut henne på ett forum för övergivna djur som söker nya hem. Det var där jag hittade henne och efter lite korrespondens satt snart Nutella i hemmets passagerarstol. 
Även när hemmet är tryggt uppankrat 


Jag har henne på prov under några veckor för att vi ska se om det fungerar mellan oss och hon klarar omställningen från gasolflaska till husbil. Hittills har det mesta gått väldigt bra. Nutella sover vid husses fötter, är mycket tillgiven och lyssnande. Hon verkar stormtrivas med sitt nya liv bortsett från ett litet aber. Hon blir åksjuk och spyr efter en stund när hemmet är på rull. 
Det är ingen bra start för en vovve vars hem ju är gjort för att rulla. 

Vi har nu varit hos en veterinär och fått recept på åksjukepiller som vi hoppas ska hjälpa initialt för att hon sedan ska komma över sina bekymmer. Efter vad jag förstått efter att ha pratat med diverse hundmänniskor brukar detta så småningom gå över allteftersom hunden vänjer sig. 

När taket var skinande blankt på hemmet upptäckte jag att det fanns lite polermedel och vax kvar i flaskorna. En tanke jag haft ibland har varit om man inte skulle kunna fixa till skålen i toalettstolen. Efter en halvtimmas jobb tror jag nu att mitt hem ståtar med den invändigt blankaste skithusstolen i Portugal :-).
Det blev dessutom betydligt lättare hålla rent och ser fräscht och fint ut ....
Bra med mycket solpaneler. Man slipper vaxa allt för stora ytor ;-)

Nu är även "mösskärmen" blank 


11 kommentarer:

 1. Du har fin puts på pärlan!👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är i gott skick för sin ålder :-). Hon har trots allt rullat över 10 000 mil på sina 4 år. Men nu nöts det inte mycket när hon ligger uppankrad bland apelsinträden. Det blir 4 mil i veckan för att handla lite mat.

   Radera
 2. Underhåll är alltid nödvändigt även om det tar emot ibland. Snyggt resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lika viktigt här som till sjöss :-). Roligt när det ser bra ut och samtidigt får man lite koll på grejorna.

   Radera
 3. Apropå åksjuka, om du kan förankra henne i bilen med hjälp av en bilsele för hund eller en i en hundbur så kan hon få stöd. Kör du dessutom med "ägg" under gas och broms så att det inte kränger så mycket så kan det förbättra läget. Dessutom så kan åksjuka lugna sig över tid. Så fin hon är :-). Glöm inte medicin/sprutor mot hjärt mask, smittsam leverinflammation och dvärgbandmask:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser vid närmare titt att hon redan har en bilsele :-)

   Radera
 4. Apropå åksjuka, om du kan förankra henne i bilen med hjälp av en bilsele för hund eller en i en hundbur så kan hon få stöd. Kör du dessutom med "ägg" under gas och broms så att det inte kränger så mycket så kan det förbättra läget. Dessutom så kan åksjuka lugna sig över tid. Så fin hon är :-). Glöm inte medicin/sprutor mot hjärt mask, smittsam leverinflammation och dvärgbandmask:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Tack för dina rader. Jag låter henne hittills åka i passagerarstolen i bilsele som sitter fast i bältet. Hon verkar inte stressad eller så utan lägger sig ner efter en stund. Försöker alltid köra mjukt och lugnt men det är klart att det svänger lite ibland :-). Hon har fått ett gäng vaccinationer och sprutor av cheltert och jag avmaakade henne häromdagen. Men ska höra med cheltert om just det du nämner. Har en bra kontakt med en veterinär i närheten :-). Tack för dina tips

   Radera
 5. Du väljer hjärtans väg vad gäller hundvalet. Hunden är "färdig utvecklad" kring två års ålder, sedan är de flesta fönster stängda. Med hans historia dröjer det ett tag innan han litar på människor och då endast på dig ifall du sköter dig. Du måste ha enorm tålamod och prata mycket med honom för att inte nämna Frolig alltid i fickan. Om han vet varifrån maten kommer så rymmer han inte, vilket många schelter hundar gör. Jag håller tummarna att ni blir riktigt tajta och får båda ett mycket rikare liv....
  Häls. BigSpender

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Tack för dina rader. Javisst är det lite valt med hjärtat när det gäller Nutella och det finns risker med en hund från ett chelter. Hon har med sig en del i bagaget men hur konstigt det än kan låta verkar hon inte ha tappat sitt förtroende för människor. Hon är väldigt social och har anpassat sig väldigt bra den korta tid vi varit tillsammans. Hon söker kontakt hela tiden och vill helst ligga ovanpå husse. Jag har fått konkurrens om kudden om nätterna :-). Hon är väldigt mjuk (lite border collie mental) och knackar på dörren när hon varit ute och kissat :-).
   Vi får hoppas det fortsätter på ingången väg men inget är ju skrivet i sten. Hon har fortfarande lite problem med att åka bil och i lockdownernas tidevarv har vi få möjligheter träna.
   Hoppas du har det fint och bättre väder än här nere. Vi är inne i en regn och blåst period nu. De dagar solen orkar fram och vinden lugnar sig är det dock så pass fint att man kan slå sig ner i stolstolen och njuta lite :-)

   Radera
  2. Hej! Väder är alltid skit...., vi får väl öka utsläppen?
   Vad gäller åksjukan, så går den bota. Absolut ingen mat före resan - åtminstone på några timmar före. Sedan, efter att resan slutar, godbitar av samma sort som husse käkar fast absolut inget som innehåller lök eller choklad. Detta är lite lurigt med halvfabricerade mat då de använder massor av lökpulver. Och naturligtvis bara korta resor i början, eller många pauser med bensträckare som alla mår bra av...

   Radera