fredag 22 januari 2021

Vintertäcket på, byggmaterialet börjar "rulla" in på tomten och Nutella hittar sin plats i nomadhemmet

 

Spant i betong till takstolarna på plats

I planen för min övervintring här i Portugal ingår att vara behjälplig med renovering av huset jag förtöjt vid. I första skedet ska taket ses över. Några nya betongbjälkar i betong ska ersätta de gamla och alldeles för klena takbjälkarna. Taket ska isoleras för att man så småningom ska kunna inreda vindsvåningen. 
Veckan som gick kom den första leveransen av byggmaterial i form av bjälkar, armeringsjärn och betong. För att projektet ska dra igång väntar vi nu bara på en bra väderprognos där regnet ser ut att utebli en period. 

Husbilen har fått sig en tvätt till häromdagen. Blir nästan rädd jag nöter ner lacken med allt putsande snart :-) . Men vad ska man sysselsätta sig med? ;-) 


Nätterna har varit kalla en period här nu med nattfrost några gånger. För två år sedan, när hemmet låg uppankrat på Kamares Beach i Grekland gjorde jag tillsammans med min kompis Peter (Muskatten) ett skyddstäcke för vindrutan. Vi limmade ihop liggunderlag för att slippa en del kallras och kondens på rutans insida. 
I år kom detta åter väl till pass. Skillnaden på värmen i hemmet är märkbar och ingen kondens som rinner på rutan. Täcket väger nästan ingenting och är lätta att rulla ihop och förvara. Bara fördelar 😎
"vintertäckning" av vindrutan på :-)


Nutella anpassar sig allt mer i sitt nya liv och boende. Jag har gått över staketet runt den drygt 4000 kvm stora tomten. Efter att ha köpt en liten rulle hönsnät och täppt till de små hål som fanns har hon nu en enorm hundgård där hon kan springa helt fritt. 
Det måste vara en fantastisk känsla för henne att få springa och gå helt fri efter att ha suttit nästan hela sitt liv i en kort kätting fjättrad vid en gasolflaska. 


Av någon anledning har vovven bestämt sig för att sova vid husses fötter, eller allra helst på kudden. Det sistnämnda har vi dock stoppat eftersom det blir allt för trångt. På mornarna brukar hon ligga kvar en stund efter jag har gått upp. När hon tycker det är dags stiga upp hoppar hon ner på golvet mellan sängarna och i förrgår morse såg jag att hon halkade till. Sedan haltade hon på en framtass en liten stund. 

Sover tryggt vid husses ben 

Nutella har lite märkliga sovställningar men verkar trivas i sin tillvaro

Efter en snabb fundering insåg jag att hemmet inte är riktigt hundanpassat ännu. Det blev en sväng in till Santarem och ett besök på varuhuset Leroy Merlin där en bit heltäckningsmatta inköptes. När vi kom tillbaka till förtöjningsplatsen var snart sovrumsgolvet mattbelagt och helt halkfritt. Allt till en kostnad av 6 Euro. Det finns en del fördelar med ett minimalistiskt boende 😄. Nu när mattan är inlagd undrar jag varför jag inte gjorde detta mycket tidigare. Även de mänskliga nomadfötterna trivs betydligt bättre om de får gå på en mjuk skön matta 😎

Nu är det mjukt under tassarna på både husse och vovven :-)


6 kommentarer:

 1. Händig som vanligt och hunden trivs.
  här väntar vi på ett vaccinationsbesked, kanske vår tur i februari. Lycka till framöver, Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det rullar på bra ;-). Är fortfarande inte 100 om Nutella blir kvar. Hon har ett annat bra alternativ om det skulle vara så genom en av de som jobbar på cheltert och oxå blivit fäst vid henne.
   Jag är lite orolig över hennes illamående när husbilen rör sig. Kanske vänjer hon sig annars får jag ge henne piller var och varannan dag med mitt sätt att leva. Sen blir det lite begränsat med friheten när man reser med hund. Många campingar och stränder har hundförbud (och camping blir ett allt mer påtvingat alternativ i om med den mängd husbilar som rör sig nuförtiden).
   Ska bli skönt när vaccinationen är utförd. Jag har troligen möjlighet få detta gjort i mars på min vårdcentral hemma i Sverige. I s f blir det en lite tidigare avresa norrut än vad jag hade planerat.
   Ni får ha det så gott :-)

   Radera
 2. Hunden berikar livet.... Du har ju en idealisk tillvaro för hundintroduktion i och med att ni är 24/7 tillsammans. Glöm inte att "pilla" jycken mellan trampdynor, krafsa bakom örat och annat kroppskontakt då detta underlättar vården tex. kloklippning som måste göras vart annan månad beroende på underlaget. Vidare behöver du mensskydd då du har tik. Det är ett slags bikinibyxor som man sätter en miniblöja så att de inte blodar ner soffor. Varar kanske en vecka, vilket varierar, men återkommer två gånger per år.

  I brist på annat - istället för att bara lata sig - kan du läsa från nätet om byggfysik om kapillärsugning som sydeuroper vet nada vilket gör deras bostäder en pina för oss svenskar. Kallt och fuktigt under vinter och mögligt under sommaren. Golvet släpper genom markfukten och väggarna är byggda som svamp. Very bright.

  När de nu skall renovera som är det läge att tänka före, eller hur?
  Mvh BigSpender

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader :-)
   Ja det är nog helt perfekt ur ett lära känna och komma nära perspektiv när man blir med hund.
   Jag har dock inte till 100 bestämt mig ännu om vi ska åka vidare tillsammans eller om hon får byta hem en gång till. Det finns ett bra alternativ via en som är aktiv på sheltert som fäst sig mycket vid Nutella och kan ge henne ett tryggt och fint hem om utifall.. Vi har kommit överens om att Nutella får vara hos mig en period när vi känner efter och utvärderar hur det fungerar.
   Jag känner att det finns en massa fördelar med att ha hund. Mycket sällskap och en riktig vän. Men det blir trots allt lite begränsningar i friheten. Lite som att skaffa barn. Möjligheten att parkera hemmet någonstans och ta ett flyg bort en period minskar och även platserna att parkera på. Det har oxå varit tveksamt hittills hur hon klara bilresor. De första gångerna blev hon illamående och de gånger jag sedan har gett henne åksjukepiller blir hon hängig (men klarat korta resor utan illamående). Nu i lockdownen kan vi inte träna bilåkning mer än till mataffären och tillbaka en gång i veckan.
   Ja det finns verkligen mycket att önska beträffande husen här nere. Det är ofta kallare inne än ute och nästan omöjligt få någon värme. Tänker mig det är en enorm skillnad på byggmetoder och tanke mellan uppe i Sverige och här nere.
   Ha det gott :-)

   Radera
  2. Vad jag menade att tänka efter före, eftersom huset skall ju genom gå en omfattande renovering, är att i nu läget är det billigt göra kåken komfortabel genom en kapillär brytande skikt under golvet samt att dränera bra vid grunden. Självklarheter som att leda regnvattnet en bit från huset är också billiga åtgärder som ger bra utdelning...
   De har ju egentligen alla förutsättningar att göra bra bostäder som är billiga i drift där nere om de inte var så bunda vid sina traditioner..... Kylning exempelvis under sommaren är lätt att ordna med en nedgrävd rör i marken där luften kyls. Istället brassar de på med dyra kompressor drivna anläggningar som väsnas och gud vet vad, bara de går snabbt att installera....
   Byggfysiken fungerar likadant runt om i världen, men traditionerna spökar metoderna så att säga....

   Radera
  3. Hej igen :-).
   Ja jag kan tänka mig det finns mängder att tänka på och göra i syfte att få ett behagligt liv och boende här nere. Jag kopierar dina rader och skickar till de mina :-)
   hoppas du har det fint i dessa isoleringens tidevarv :-)

   Radera